Снимка от днешното изстрелване. Фото: Роскосмос Тази нощ в 00:14

...
Снимка от днешното изстрелване. Фото: Роскосмос Тази нощ в 00:14
Коментари Харесай

УСПЕХ: Роскосмос изстреля радарния спътник Кондор-ФКА!

Снимка от днешното изстрелване. Фото: Роскосмос

Тази нощ в 00:14 ч. българско време бе извършено първото за 2023 година изстрелване от новия съветски космодрум Восточний. Ракета “Союз-2.1а ” изведе в орбита спътника “Кондор-ФКА ”, който съставлява директен роботизиран правоприемник на тогавашните руски орбитални станции “Алмаз ”.

Приятна изненада от страна на Роскосмос бе, че изстрелването беше излъчена онлайн и предаването включваше освен няколко секунди фрагменти от стартовата площадка, след което – анимации, а имаше видео от бордовите камери на ракетата. Успехът е доказан и от разследващите служби на Съединени американски щати, които са локализирали спътника в орбита.

Както написа самостоятелният публицист Анатолий Зак, тогавашните обитаеми станции “Алмаз ” са имали мощен радар за разузнаване. Но още преди разпадането на Съюз на съветските социалистически републики “Алмаз ” търпи еволюция – първо станциите биват даунгрейднати до настройка, при която са нужни единствено периодически визити от космонавтите, а не непрекъснат екипаж, а най-после конфигурацията еволюира до роботизиран спътник. Скоро след краха на Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година разработчикът Неправителствени организации “Машиностроения ” осъзнава, че 20-тонният спътник, основан на станция, е неосъществим за новата страна Русия, по тази причина планът в допълнение еволюира до лекотоварните спътници от серията ”Кондор ”.

Първият “Кондор ”, издигнат за военното министерство на Русия, е изстрелян през 2013 година, а по-късно през 2014 година лети “Кондор-Е ” (от “Експорт ”) – това е външен вид, финансиран от ЮАР.

И двата спътника не са изключително сполучливи и се повреждат по-рано от предстоящото, само че резултатите от задачите са задоволително удовлетворителни за Роскосмос, като съветската галактическа организация взема решение да сътвори личен, цивилен (невоенен) сателит на име “Кондор-ФКА ” (съкр. от Федерална Космическа Агенция).

Но въпреки че планът не е боен и не е конфиденциален (както се вижда от подробните фрагменти по изстрелването), въпреки всичко се чака спътникът “Кондор-ФКА ” да бъде употребен най-много от съветските военни. Иначе по публични документи главните клиенти би трябвало да са земеделското министерство и министерството за изключителните обстановки.

Тепърва ще забележим какъв брой този сателит ще е сполучлив и дали третият опит за Русия ще се увенчае с по-значими резултати от предшестващите два.

Видеозапис от полета:

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР