Снимка МССлед настояването на ресторанти, фитнеси и други гилдии да

...
Снимка МССлед настояването на ресторанти, фитнеси и други гилдии да
Коментари Харесай

Борисов и НОЩ решиха: Отваряме моловете от началото на февруари

Снимка Министерски съвет

След настояването на заведения за хранене, фитнеси и други гилдии да отворят през февруари, към този момент е решено: " България се намира в доста положително състояние все още, вследствие на подхванатите ограничения заболеваемостта на 14-дневна база е под 100 на 100 000 души и сме една от четирите европейски страни отвън алената зона. Алармиращ факт обаче е разпространяването на новия вид на COVID-19, който към този момент е и в България и е належащо да се понижи скоростта на неговото разпространяване. " С тези причини Националният действен щаб предложи последователно разхлабване на противоепидемичните ограничения в България по време на работното заседание, което министър председателят свика в Министерския съвет с представители на НОЩ, имунизационния щаб и министри.

„ Днес ще предприемем дейности за издаване на заповед за влизане на територията на страната на всички жители, идващи от трети страни и от Европейския съюз, със наложително влизане у нас с писиар тест. По този метод желаеме да осигурим територията на Република България и да повишим сигурността на българските жители във връзка с внасянето на новия вид на ковид в страната “, съобщи министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов. Това оповестиха от държавната осведомителна работа. 

В рамките на съвещанието бе доказано решението от 4 февруари да се възобнови присъственото образование на учениците от 5 до 12 клас по строго избран ред. От началото на февруари порти още веднъж ще могат да отворят залите за фитнес, спорт, танци и за културни мероприятия, както и магазините в огромните търговски центрове. Премиерът Борисов разпореди на здравния министър Костадин Ангелов да организира среща с представителите на заведенията за хранене, заведенията и нощните клубове и още веднъж да обсъдят вероятни разновидности за тяхното действие. „ Нека въпреки всичко си спомнят, че преди един месец имаше хора, които починаха в коли за спешна помощ, обикаляйки. Нямаше кревати в лечебните заведения, имаше хора, които прекараха доста тежко и се бореха за кревати. Това беше преди един месец. За наслада с нашите ограничения ние това го спряхме в границите на седмици “, уточни министър-председателят.

Борисов обърна внимание, че в случай че заведенията проработят още веднъж в този момент, при повишение на броя на инфектираните с ковид, още веднъж ще би трябвало да бъдат затворени и следователно страната по-трудно ще може да изплаща помощ, тъй като отново ще са нужни известия за това.
По отношение на осъществяването на имунизационния проект министър Костадин Ангелов рапортува, че досега над 26 000 души са ваксинирани, като на 4610 лица е сложена и втората доза от имунизацията. В част от областите на страната ще стартира имунизирането на учителите. Подготвят се и описите с искащите да се имунизират и от третата ваза на имунизационния проект. „ Нека хората да знаят, че най-много за 3-4 дни след идването на имунизацията, половината от количествата се слагат, а другата половина се пази за след 21 дни, за втората доза.

При тези разтърсени доставки, ние не рискуваме здравето на хората “, безапелационен беше министър председателят. Изпълнителният шеф на Агенцията по медикаментите Богдан Кирилов рапортува, че през днешния ден в страната са пристигнали повече от 14 000 дози ваксини, които незабавно ще стартират да бъдат поставяни. От идната седмица доставките ще бъдат на седмична база. Очаква се и решението на Европейската организация по медикаментите и за третата ваксина, която в случай че бъде утвърдена, ще може да се доставя още от идващия месец. Кирилов посочи още, че има задоволително количества Ремдесивир, както и медицински О2.

Председателят на Националният действен щаб и шеф на ВМА Венцислав Мутафчийски и шефът на „ Пирогов “ Асен Балтов рапортуваха, че в ръководените от тях лечебни заведения понижава броят на приетите в болница пациенти и на настанените в реанимация. „ България се намира в една доста добра обстановка, само че в страната ни е изолиран новият вид на вируса и това е алармиращ факт, който би трябвало да заостри вниманието ни “, безапелационен беше ръководителят на НОЩ. Директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания и член на щаба Тодор Кантарджиев означи, че няма медицински доказателства, сочещи, че новият вид на COVID-19 минава по-тежко, само че сигурно е по-заразен.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР