Снимка МониторПодпалиха къщата на създателя на Морската градина във Варна,

...
Снимка МониторПодпалиха къщата на създателя на Морската градина във Варна,
Коментари Харесай

Изпепелиха къщата на създателя на Морската градина във Варна Антон Новак

Снимка " Монитор "

Подпалиха къщата на основателя на Морската градина във Варна, оповестиха читатели на " Монитор ". Инцидентът е станал през вчерашния ден след 20 часа.

На място са пристигнали 2 противопожарни екипа, които са загасили пламъците в тогавашния дом на Антон Новак. Предполага се, че бездомници, които са се самонастанили в необитаемата от години постройка, са запалили огъня, който се увеличен. Не се изключва и версията за злонамерен палеж.

Домът на основателя на Морската градина във Варна, който от години се разрушава и тъне в бедност, бе в програмата на общината за преобразяване в музей и възвръщането на блясъка, който заслужава. Наскоро към нашарената с графити постройка бяха сложени ограждения против вандалски прояви. Оказва се, че те не са съумели да обезопасят знаковата къща наоколо до Алпинеума в Морската градина, с изход на бул. " Приморски ".

" За къщата на Антон Новак са заложени пари от бюджета да създадем план за 2020 година, и вероятно за 2021 ще я реставрираме. Идеята е през 2026 година, когато се навършват 100 години от основаването на Морската ни градина, къщата да се трансформира в музея, за който приказваме ", разяснява неотдавна основният проектант на Варна Виктор Бузев. За ориста на издигнатата през 1899 година постройка, чиято благосъстоятелност е трансферирана от страната на Община Варна, се заприказва още през 2013 година. Тогава наследници на Новак се срещнаха с кмета на града Иван Портних във връзка 40-годишнината от основаването на Дружеството за Българо-Чешко и Словашко другарство във Варна. Кметът се ангажира тогава да спомага за превръщането на дома в музей на парковото дело.

Антон Новак основава общо 37 парка в морската столица. Той е бил основен градинар на Варна 42 години. Още на 35-годишна възраст е назначен за шеф на Морската градина, която основава самичък и която е считана за най-красивия парк на Балканите по това време. При идването си във Варна експертът заварва единствено Централната градска градина от 6 дка. Заема се с проекта на инж. Анри Мартинес за основаване на парк край морето и стартира първите действия по изравняването на бреговата линия. Разработва обстоен проект за озеленяването и оформянето на цветните алеи на наречената от него за първи път Приморска градина, както и за създаване на система за напояване. Дървесна растителност набира от страната и от непознати страни. Доставки с кораби се правят даже от Азия.

Озеленителят основава още градинките зад трагичния спектакъл, към Катедралата и църквите " Св. Николай " и " Св. Петка ", Ботевата градинка и до " Севастопол ", парка във " Владиславово ", " Аспарухово " и доста други. От историята се знае, че Новак е напуснал жилището, след уволнението му през 1937 година.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР