Снимка: Merriam-WebsterВ епохата на дезинформацията – на фалшивите новини“, конспиративните

...
Снимка: Merriam-WebsterВ епохата на дезинформацията – на фалшивите новини“, конспиративните
Коментари Харесай

„Gaslighting“ – или грубото манипулативно заблуждаване, стана дума на годината

Снимка: Merriam-Webster
В епохата на дезинформацията – на „ подправените вести “, тайните теории, троловете в Twitter и дълбоките имитации – „ gaslighting “ се трансформира в дума на нашето време, написа известната американска компания Merriam-Webster, която изготвя и печата речници.

Като мотор на дезориентация и съмнение, „ gaslighting “ е „ деяние или процедура на жестоко заблуждаване на някого, изключително за лична полза “, споделят от компанията. През 2022 година се следи 1740% нарастване на търсенията за gaslighting, като ползата към нея е висок през цялата година.

Произходът му е живописен: терминът произлиза от заглавието на пиеса от 1938 година и на кино лентата по тази пиеса, чийто сюжет включва опит на мъж да накара брачната половинка си да повярва, че полудява, описват от компанията. Мистериозните му дейности провокират притъмняване на газовите лампи в къщата, само че той упорства пред брачната половинка си, че лампите не притъмняват и че тя не може да се доверява на личните си усещания. „ Gaslighting “ не като термин, а като обособени думи може да се преведе точно като „ светлина от газова лампа “.

Когато в средата на XX в. за първи път се употребява терминът „ gaslighting “, той се отнася до тип машинация като тази във кино лентата. Определяме тази приложимост като „ психическо манипулиране на човек, нормално за нескончаем интервал от време, което кара жертвата да се съмнява в достоверността на личните си мисли, разбиране на действителността или мемоари и нормално води до комплициране, загуба на убеденост и самочувствие, неустановеност в прочувствената или психическата непоклатимост на индивида и взаимозависимост от причинителя “.

Но през последните години виждаме, че смисъла на gaslighting се отнася и до нещо по-просто и по-широко: „ действието или практиката на жестоко заблуждаване на някого, изключително за персонално облагодетелстване„. В тази си приложимост думата е в съседство с други термини, свързани със актуалните форми на машинация и операция, като подправени вести, deepfake и изкуствен интелект.

Идеята за умишлен скрит план за заблуждение е направила gaslighting потребен за разказване на неистини, които са част от по-голям проект. За разлика от лъжата, която нормално е сред обособени хора, и измамата, която нормално включва организации, gaslighting се ползва както в персонален, по този начин и в политически подтекст. То е вкъщи си в формалното и техническото писане, както и в разговорната приложимост:

Пациентите, които считат, че лекарите непозволено са отхвърляли признаците им като незначителни или най-вече психически, употребяват термина „ медицински gaslighting “, с цел да опишат прекарванията си и да споделят историите си, написа The New York Times.

В британския език има доста способи да се каже „ неистина “ – от неутралните термини като falsehood и untruth (лъжа и неистина), през директната deceitfulness (измама) и официално евфемистичните prevarication (измама) и dissemble (разсейване), до безобидно звучащото fib (фиба). Студената война ни донесе и дезинформацията, която се назовава шпионска.

През последните години, с голямото повишаване на каналите и технологиите, употребявани за илюзия, gaslighting се трансформира в желана дума за разбиране на измамата. Ето за какво (повярвайте ни!) тя заслужи мястото си на наша дума на годината.

Сайтът merriam-webster записва 100 млн. търсения на месец. Изборът на дума на годината се основава единствено на честотата на търсене. През 2021 година дума номер едно е била „ ваксина “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР