Снимка Личен архивАдвокат Михаил Екимджиев коментира в интерю за Когато

...
Снимка Личен архивАдвокат Михаил Екимджиев коментира в интерю за Когато
Коментари Харесай

Адвокат Екимджиев: Мажоритарният вот беше деструктивна идея. ГЕРБ щеше да спечели съкрушително

Снимка Личен списък

Адвокат Михаил Екимджиев разяснява в интерю за

„ Когато се потегля от изборния закон, това е разбираемо. Защото изборният развой е в основата на представителната народна власт. Честните и справедливите избори, са в основата на демократичните общества и правовите страни. Затова не е инцидентно, първият приоритет на протестното болшинство, което се образува предишното лято по площадите и към този момент е в Народното събрание, е да направи вероятното – това, което е по силите му, идващите избори, да бъдат оптимално почтени и оптимален брой българи да бъдат показани – без значение дали живеят в България или в чужбина “, това съобщи в изявление за предаването „ Точно през днешния ден “ на Радио Пловдив юрист Михаил Екимджиев.

Той разяснява и мажоритарната система на гласоподаване.

„ Мажоритарният избор е подобаваща изборна система в страни, в които има обичайно открити двупартийни системи. Но по принцип, мажоритарната система дава огромно преимущество на партията, която печели изборите. Ако на последните избори у нас имаше мажоритарна система, успеха на ГЕРБ щеше да е съкрушителна. И най-вероятно в Народното събрание щяха да са три партии. Не знам за какво „ ИТН “, се отхвърлиха от мажоритарния избор. Но е реалност, че преди пет години, когато те предизвикаха този референдум, това не беше добра концепция. Етичният и политически въпрос е – добре, откакто преди пет години, са взели едно погрешно решение, да кажем, че са подвели или са излъгали хората. Трябва ли да не престават в този момент да ги лъжат? Или е по-честно и заслужено да кажат, че са сбъркали, и те с половин уста го споделят, и да не поддържат тази деструктивна концепция, която изрично би била разрушителна за демократичния развой в България “, сподели още юрист Екимджиев.

Адвокат Екимджиев приветства основаването на парламентарна комисия за проверка на ръководството на държавното управление в оставка и последвалият мораториум.

„ Да, Народното събрание не е проверяващ орган. Но когато същинските проверяващи, които ние сме пратили там и сме делегирали монопола на силата да проверяват и санкционират, ние нямаме друга опция. Приемам го, като единственото допустимо на този стадий “, разяснява още Екимджиев.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР