Снимка: Канал 3Вицепремиерът Валери Симеонов остана разочарован от дружното стопиране

...
Снимка: Канал 3Вицепремиерът Валери Симеонов остана разочарован от дружното стопиране
Коментари Харесай

Симеонов след стопа за хазарта: Няма да скачам от Партийния дом

Снимка: " Канал 3 "

Вицепремиерът Валери Симеонов остана отчаян от дружното стопиране на законопроекта му за ограничаване на хазарта, което започнаха депутатите от бюджетната комисия по рекомендация на финансовото министерство, оповестява " Канал 3 ".

Народните представители не гласоподаваха закона му, тъй като първо ще го изпратят за нотификация на Брюксел. Той обаче нямало да си посегне на живота поради случилото се.

" Едно такова отсрочване някакси не кореспондира с заявената поддръжка от ГЕРБ и от Българска социалистическа партия. Да не бъда краен, ще изчакам тия месеци и ще забележим какво ще стане. Интересите са толкоз огромни, че с едно изречение мога да ги дефинира - 3 милиарда ползи. За 3 милиарда доста работи могат да се случат и доста позиции могат да се трансформират ", разяснява той след края на съвещанието на комисията. " Нямам потребен ход, нямам желание да скачам от последния етаж на партийния дом. Борбата продължава. Имам диалог отново с ръководителите на групи, отново ще беседвам ", сподели Симеонов.

Той обаче пояснява, че настояването на нотификация значи още 4 месеца отсрочване на въпроса, а пък Европейска комисия можело да " се замота " още 4 месеца.

Симеонов се чуди още, че мнението на финансовото министерство е било определящо за решението на бюджетната комисия, а в това време в началото министър Владислав Горанов го поздравил за самодейността.

" От МФ изрично споделят, че е нужна нотификация. При състояние, че получих поздрави от министър Горанов за законопроекта, не знам, това са обстоятелствата ", разяснява вицепремиерът. Иначе депутатите нямали забележки всъщност срещу законопроекта му.

Друг негов план мина обаче през бюджетната комисия, а точно - този за облагането на апартхотелите в курортите. Симеонов е подготвен на всевъзможни отстъпки, единствено и единствено законът му да стане факт, тъй като чака от новия тип облагане най-малко 200-300 млн. доходи на сезон.

" Това не е втори налог, този налог е нещо като опция на курортната такса. Това е налог за жилища, отдавани чартърен - по този начин са избрани по директивата на Европейски Съюз. Съгласни сме на всевъзможни диалози, единствено и единствено този сив поток, този сив бранш да бъде обзет. Защото на мен, като човек от бизнеса, доста повече ми тежи, че се конкурират законните предприемачи, които дават туристически услуги, те в действителност са конкурирани неточно, те са най-ощетените ", уточни Валери Симеонов.

Имало голям брой туристи, които употребяват жилищата, вместо да отидат в хотели, за които са направени вложения, за които се заплащат налози и туристическа такса.

" Нашите курорти по тази причина са най-евтините, тъкмо тъй като има голям сив бранш. И доказателство за това е  обстоятелството, което малко се знае, че минимум пари оставят туристите в България, спрямо всички останалите страни в Европейски Съюз.

За страдание, тъкмо това се получава, тъй като е сив бранш и тъй като цените са изкуствено занижени ", заключи вицепремиерът.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР