Снимка: http://www.istoriya.ruВ цяла Русия днес почитат печалната дата 22 юни

...
Снимка: http://www.istoriya.ruВ цяла Русия днес почитат печалната дата 22 юни
Коментари Харесай

Русия отбелязва 76 години от нападението на нацистка Германия

Снимка: http://www.istoriya.ru

В цяла Русия през днешния ден почитат печалната дата 22 юни 1941 година, когато армията на хитлеристка Германия атакува към този момент някогашния Съветски съюз и с което стартира Великата отечествена война.
Кодовото име, определено от немското командване за нападението, е интервенция „ Барбароса ”. Съгласно генералния проект " Ост " Русия би трябвало да се " изтласка от Европа ". Завладяната територия би трябвало да бъде колонизирана от германците, а ресурсите да бъдат сложени в работа на Райха. Към 22 юни по границата със Съюз на съветските социалистически републики са съсредоточени 180 немски дивизии, 4 въздушни флота, финландски и румънски войски. Цялата формация включва 5,5 милиона бойци, 4 300 танка, 47 000 полеви оръдия и минохвъргачки и 5000 бойни самолета. Военният конфликт сред нацистка Германия и Съюз на съветските социалистически републики стартира рано сутринта на 22 юни 1941 година, когато немските войски нахлуват по цялото продължение на западната граница от Балтийско море до Карпатите. Започва война, невиждана по-рано в човешката история, неведнъж превъзхождаща Първата международна /1914-1918 г./ по своята унищожителна мощ, по броя на задействаната техника: оръдия, танкове, самолети. Но най-много по броя на жертвите - убити, ранени, осакатени освен измежду сражаващите се на фронта, само че и измежду гражданското население. Въоръжените сили на нацистка Германия(Вермахтът) са съсредоточени в Трите групи армии – „ Север ”, „ Център ” и „ Юг ”, които нападат Червената войска като насочват ударите си към Москва, Ленинград и Киев.
Внезапното нахлуване по продължение на целия фронт от Северния ледовит океан до Черно море сварва неподготвени руските войски и разрешава на силите на Оста да навлязат надълбоко в руска територия. За две седмици нацистите разгромяват няколко руски армии, окупират балтийските републики, Беларус, Западна Украйна, излизат на подстъпите към Одеса, Киев и Ленинград, и преодоляват половината разстояние сред полската граница и Москва, като окупират Витебск. На доста места Червената войска оказва яростна опозиция. Кръвопролитните боеве за Смоленск забавят с повече от 2 месеца нацисткото нахлуване. Противодействието от страна на Червената войска не е съответно и паради обстоятелството, че редица руски военачалници са оповестени за неблагонадеждни и са изпратени в Сибир по време на огромната чистка на Сталин през 1937 година
Войната с нацистка Германия е извънредно тежко тестване за Съюз на съветските социалистически републики. Зад фасадата на успеха се крият доста тежки рани, проблеми и пороци, които оказват въздействие на по-нататъшното развиване на страната. Грандиозни са човешките загуби. Самият Сталин ги прави оценка на 7 милиона души. През 50-те години на предишния век е посочена друга цифра – общите загуби надвишават 20 милиона, което е по-близо до истината. След разсекретяването на документите излиза наяве, че загубите на Червената войска са 8.7 милиона души. Освен тях има доста ранени и осакатени. В същото време демографите правят оценка общите загуби на Съюз на съветските социалистически републики на 27 милиона души. Съветският съюз излиза от войната с десетки хиляди разрушени градове и села, с деформирана стопанска система, с едностранно развъртян военно-промишлен комплекс, с нарушена обществена конструкция, с още по-разрушена, в сравнение с преди войната обществена сфера. За оправянето с тези проблеми ще са нужни няколко десетилетия и доста ограничения.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР