Снимка: ФейсбукНад 4300 души са загинали при опустошителното земетресение в

...
Снимка: ФейсбукНад 4300 души са загинали при опустошителното земетресение в
Коментари Харесай

4300 станаха жертвите на опустошителното земетресение в Турция. Издирват наш сънародник

Снимка: Facebook
Над 4300 души са починали при опустошителното земетресение в Турция и Сирия, заяви Франс прес. Само в Турция ранените са повече от 14 000.

Продължават вторичните земетресения, множеството от които са с магнитуд над 5 по Рихтер.

Директорът на Службата за изключителни обстановки на Турция Юнус Сезер заяви, че броят на починалите в страната е повишен на над 2900. По данни на службата над 14 000 души са ранени, а над 6 000 здания са разрушени при земетресенията с магнитуд над 7 по Рихтер. Последваха близо 150 вторични труса.

Турският президент Реджеп Ердоган разгласи едноседмичен народен печал. Той дефинира бедствието като най-голямото в страната от десетилетия.

„ Не знаем какъв брой ще нарасне броят на починалите и потърпевшите, защото работата на спасителите продължава в руините на доста здания в зоната на трусовете. Но вярата ни е, че ще се възстановим от това злополучие с допустимо минимум човешки жертви “, съобщи Ердоган.

В прилежаща Сирия минимум 220 здания са се срутили, още толкоз са необитаеми, заяви представител на Организация на обединените нации. Недостъпни са хранилища с филантропична помощ за близо 4 милиона сирийци в региона на земетресението, следен от опозицията.

Днес продължава издирването на оживели под сринатите здания.
В Искендерун към момента има безследно липсващ наш съотечественик
България беше първата страна от Европейския съюз, която откликна на апела за оказване на незабавна помощ за избавяне от трагичното земетресение в Турция, съобщи посланикът на България в Турция Ангел Чолаков пред български публицисти в град Адана, Южна Турция.

Той уточни, че в късния следобяд (вчера) са пристигнали два самолета Спартан с 15 души от спешната дирекция към Столична община, екип от четирима лекари от Военно-медицинска академия, две коли за спешна помощ с висока проходимост, а в 2:30 вечерта са пристигнали още два самолета Спартан със спасители и кучета.

Посланик Чолаков сподели, че сега Адана е един от градовете (в Южна Турция – бел ред.) с минимум опустошения, като в обитаемото място има единайсет разрушени здания, жертвите са към 60, а ранените са към 850.

Първите екипи – общо 19 души, мигновено след идването си отпътуваха за обектите, сега се работи на два обекта в региона на Адана. Най-големите опустошения са в Пазарджък, Кахраманмараш и Газиантеп, посочи Чолаков.

В Искендерун към момента има безследно липсващ съотечественик. Спасителните работи не престават и към момента с него не е открита връзка. Той е български жител с двойно поданство, сподели посланикът. Към този миг няма информация за други потърпевши български жители.

Той уточни, че атмосферата в Турция през вчерашния ден е била трагична, като хората са уплашени и тъжни, само че в същото време имат цялостно доверие на управляващите си.

Източник: БНР, БТА
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР