Снимка Фейсбук/видео Нова ТвПетел следи какво се случва с туристическия

Снимка Фейсбук/видео Нова ТвПетел следи какво се случва с туристическия ...

МС и бизнесът си дадоха 10 дни за решения в туризмаСнимка Фейсбук/видео Нова Тв

"Петел" следи какво се случва с туристическия банш в България.

Министър-председателят Стефан Янев проведе среща с представители на туристическия бранш в Министерския съвет днес.

На нея бе обсъдено разпределението на парите от бюджета, които са предвидени за сектора във връзка с последиците от COVID-пандемията.

На срещата присъстваха и четирима министри - на финансите, на туризма, на здравеопазването и на икономиката.

"Разговорът беше изключително диалогичен, всички се обединихме около няколко тези - най-важната е, че държавата има нужда от работещ сектор "Туризъм", каза министър Стела Балтова, цитирана от БНТ.

"До 10 дни ще има още една среща, като през този период ще бъдат взети конкретни решения - средствата за сектор "Туризъм" в актуализирания бюджет да бъдат използвани и за засилване на ваксинационния процес в страната", посочи министърът на туризма.

"Второто направление, около което се обединихме - да се намери пакет от документи, които да удостоверяват сигурността на хората в сектора", допълни Балтова.

"Третото важно направление, около което се обединихме е, че още днес трябва да започне вземането на сериозни решения в перспектива 2022 г. Освен практически, финансово-икономически мерки също", каза още Стела Балтова.

Председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов каза, че ще продължат да работят както и досега - протестно.

"Дали сме си 10 дена срок. В тези до 10 дена трябва да се свършат много неща от страна правителството и на браншовите организации. Имаме нов министър на икономиката, нов министър на финансите. Ние трябва сега като браншови организации да направим срещи с тях, да изложим нашите опасения", каза Алибегов, цитиран от

По думите му в следващите дни от бранша ще депозират своите предложения отново в Министерство на туризма на база на европейски практики.

Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм, заяви, че за туристическия сектор е важно да се даде знак за подкрепа.

"Ваксинацията е възможност за осигуряване на икономически растеж, затова трябва да се намери как тя да бъде стимулирана", коментира Карастоянова.

"Време е да направим организацията за зимния сезон", каза служебният премиер Стефан Янев в началото на срещата по-рано днес.

"Туризмът е важен сектор от икономиката ни. Стремежът ни е да проявим нашата грижа и да намерим общ език по това, което предстои. Ако до момента имахме относително добър летен сезон, време е да направим организацията за зимния", заяви Янев, предава "Фокус".

"Разчитаме, че в диалог ще намерим правилния подход към проблемите, които са ни известни. Проблеми, за които имаме желание да влезем в детайли, за които да видим какво можем да направим съвместно, за да бъде туристическият бранш в добро състояние на работа, но в същото време и мерките за здравето на българските граждани да се прилагат по най-добрия начин", посочи още той.

С актуализацията на бюджета за туристическия бизнес бяха отпуснати 70 млн. лева. Част от представителите в туристическия бранш заявиха, че не са съгласни с предложението на министъра на туризма Стела Балтова средствата да бъдат разпределени пропорционално на всички фирми.

В същото време собствениците на ресторанти не настояват за държавни помощи, а да работят без ограничения за вечерен час и капацитет, посочва NOVA.Проверка на фактите:Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на [email protected].Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел" на ценаот 50 лева на ПР публикация пишете на и вижте още в-.

Прочети тук -

Източник: petel.bg