Снимка: Фейсбук/Мая МаноловаНад 610 хил. домакинства в България, от които

...
Снимка: Фейсбук/Мая МаноловаНад 610 хил. домакинства в България, от които
Коментари Харесай

Манолова: Закон, внесен от МС и Борисов, ще принуди българите да платят над 100 млн. лв. за топломери и водомери

Снимка: Фейсбук/Мая Манолова

" Над 610 хиляди семейства в България, от които 410 хиляди в столицата, ще платят близо 100 млн. лева от джобовете си поради импортирания от кабинета на Бойко Борисов Закон за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за енергийната успеваемост. Призовавам Борисов да го отдръпна! "

Това показва ръководителят на Гражданската платформа „ Изправи се.БГ “ Мая Манолова в позиция до медиите.

Законът е импортиран на 30 декември 2020 година и планува наложително въвеждане на уреди за отдалечено отчитане, топломери и водомери, които жителите би трябвало да си купят в разгара на рецесията с COVID-19. Задължението е планувано в параграф 67, с който се трансформира Закона за енергетиката (през цитирания ЗИД на Закона за енергийната ефективност).

Така държавното управление на Борисов нанася финансов удар на над 1 млн. българи, които се отопляват на парно и употребяват топла вода. От една страна те би трябвало да си закупят уреди (топломери, водомери, уреди за отдалечено отчитане), от втора страна да заплащат такси на топлинните счетоводители за ежемесечно отчитане на данните, от трета страна – да заплащат нова такса за прекачване на данните им за топла вода от топлинния счетоводител към ВиК-дружеството. Тази такса, съгласно информация от някои топлинни счетоводители, ще е в размер на 40 лева годишно на домакинство.

Припомняме, че още на 1 ноември 2020 година Манолова прикани разноските за пазаруване на отдалечени уреди да се поемат от бюджета на Министерството на енергетиката или министър председателят Борисов да сътвори специфична финансова стратегия да подкрепи семействата, като обезпечи и средствата за нея, без значение дали по европейски стратегии. Още повече, че сега хората са мощно затруднени поради COVID-кризата и хиляди български жители са и заболели, и без работа, и без приходи.

През месец май 2020 година Министерството на енергетиката организира публично разискване за изменение и допълнение в Закона за енергийната успеваемост, надлежно в Закона за енергетиката, по отношение на въвеждането на тези отговорности за потребителите в България. Тогава от „ Изправи се.БГ ” изпратихме мнение до Министерството на енергетиката, към което приложихме разбор, че ще се наложи потребителите да извадят 100 млн. лева, с цел да закупят уреди, топломери и водомери с отдалечено отчитане, напомня Манолова.

Всички оферти, направени от „ Изправи се.БГ “ в интерес на потребителите и изразени в мнение до Министерството на енергетиката от 29 май 2020 година, са отхвърлени, което е безчинство върху бюджета на хората в изискванията на рецесията с ковид, безапелационна е тя.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР