Снимка Фейсбук/Димитър ДимитровХристо Христов ще вдига на Олимпийските игри в Токио,

...
Снимка Фейсбук/Димитър ДимитровХристо Христов ще вдига на Олимпийските игри в Токио,
Коментари Харесай

Христо Христов ще вдига на Олимпийските игри в Токио

Снимка Фейсбук/Димитър Димитров

Христо Христов ще подвига на Олимпийските игри в Токио, стана ясно през днешния ден. Варненският играч на " Титан " ще взе участие в категория до 109 кг. Олимпиадата започва на 23 юли.

Както е известно, през тази година 20-годишният Христо Христов стана втори на европейско за мъже и международен първенец за младежи. Той обаче може да бъде обявен и за първенец на Стария Континент, защото сега върви следствие против златния медалист Дмитро Шумак, който е упрекнат от Европейската федерация в нарушение на антидопингови правила.

Вторият българин, който ще подвига в Токио, е Божидар Андреев.

Ето какво написа сайтът wfbulgaria.com:

Българска федерация по повдигане на тежести дефинира преди минути двамата ни участници на идните Олимпийски игри. В Токио ще ни показват щангистите Божидар Андреев и Христо Христов. Решението е на база оповестените от Международната федерация класации, като са регистрирани възможностите ни при очертаващите се противници в обособените категории, моментна форма, здравословно положение и други значими критерии.

 

Божидар Андреев ще подвига в кат. 73 кг, където сега е трети в ранглистата, след Жийон Ши (Китай) - троент международен отличник и рекордьор и олимпийски първенец от Рио 2016 и Кларънс Къмингс (САЩ) – четири пъти със международно злато при младите и панамерикански първенец. Божидар е представител на сливенската школа с треньор Пламен Братойчев, състезава се за клуб „ Хр. Бъчваров “. Европейски първенец от Батуми 2019 година, а тази пролет на еврошампионата в Москва остана четвърти, откакто в шампионския му опит щангата го увлече напред и доближи края на подиума. Първият му огромен триумф бе спечелването на олимпийска купа на младежките игри в Нанджин през 2014 година Четири години по-късно приключи със злато на европейското състезание при 23-годишните в Замошч (Полша) и се подреди девети в дебюта си на международно състезание за мъже в Ашхабад (Туркменистан). 2019 година бе най-успешната за него с европейска купа при мъжете в Батуми, злато с 3 континентални върха при 23-годишните в Букурещ, бронз на международното състезание за мъже с 3 европейски върхове за мъже в Патая и злато  на олимпийския квалификационен шампионат в памет на Наим Сюлейманоглу в Газиантеп. Миналата пролет сграбчи златото на преодолимпийския шампионат за Световната купа в Малта.Андреев ще подвига на олимпиадата на 28 юли, сряда, от 14.00 ч. българско време.

 

Христо Христов ще излезе в Токио с националния екип в кат. 109 кг., в която сега заема 9-о място в олимпийската класация. Той е представител на варненската школа с персонален треньор Живко Николов. Все още младеж варненецът е европейски вицешампион за мъже от Москва през април т.г., където единствено един кг не му стигна за златото. Той сграбчи купата при 20-годищните в Букурещ през 2019-а, същата година завоюва бронз на международното в изхвърлянето във Фиджи. През 2018 година стана олимпийски вицешампион за младежи в Буенос Айрес и се върна със злато от европейското за юноши до 17 година в Милано. Година по-рано бе първенец на континента в шампионата до 17 година в Прищина, а предходната пролет извоюва златото на предолимпийския шампионат за Световната купа в Малта. Преди две седмици стана международен първенец за младежи в Ташкент. На олимпиадата Христо ще подвига на 3 август, вторник, от 14.00 ч. българско време.

 

„ Изборът бе извънредно сложен, защото и четиримата ни щангисти имаха своите причини и учредения за присъединяване на олимпиадата. България обаче е с право на единствено двама участника във повдигането на тежести в Токио, а квотите не бяха поименни. В треньорския щаб отдавна доста деликатно анализирахме евентуалните благоприятни условия, плануваните противници, здравословното положение и най-много възможностите на всеки един от претендент олимпийците ни. При Стилян Гроздев (осми в ранглистата на кат. 61 кг) травма в лакътя неотдавна в допълнение утежни положението му. При Юндер Бейтула (11-и в ранглистата) очертаващото се съревнование в категория 81 кг е надалеч над резултатите, които имаме като капацитет сега, “ разяснява старши треньорът Иван Иванов, олимпийски първенец от Барселона 1992.

Щангите са един от петте български спорта с медали от последните две олимпиади. В Лондон през 2012 година също бяхме с двама представители и там Милка Манева завоюва сребро, а в Рио през 2016 нямахме присъединяване във повдигането на тежести.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР