Снимка Фейсбук/Атанас СкатовСпециалисти опровергаха публикациите, че скъсани въжета са причината

...
Снимка Фейсбук/Атанас СкатовСпециалисти опровергаха публикациите, че скъсани въжета са причината
Коментари Харесай

Причината за фаталния инцидент с Атанас Скатов не е във въжетата, били са абсолютно здрави

Снимка Фейсбук/Атанас Скатов

Специалисти опровергаха изявленията, че скъсани въжета са повода за съдбовния случай с Атанас Скатов в подножието на К2. Както съобщихме българският планинар, който беше в неопределеност след рухване, е умрял, а по-късно тялото му беше намерено. Скатов опита нощна офанзива на втория по височина връх на планетата, който се счита за най-труден за нанагорнище, изключително през зимния сезон.

В търсенето на българина се включиха шерпи и боен хеликоптер. Според профилирани уеб сайтове неприятното време през последните дни е развалило част от въжетата, които се употребяват от алпинистите, а, също така, има и доста остарели и рискови трасета, които могат да ги заблудят по пътя. Тени Шерпа, който координира избавителната акция, обаче уточни, че въжето е било крепко, заяви БТВ. 

Трагичният случай прилича рухването на испанския планинар Серхи Миньоте. Той почина при слизане от лагер 3 към базовия лагер след рухване в цепнатина. Той е на 46 години и беше член на експедицията, както и другар на Атанас Скатов. 42-годишният Скатов имаше зад тила си 10 осемхилядника и стана първият българин, изкачил континенталните първенци.

" Втората жертва тази зима на K2. Преди няколко седмици Серги Миньоте, в този момент Атанас Скатов, след рухване от огромна височина при връщане от лагер 3 (7300 м.) ", написа в Туитър полякът Михал Родак.

Алпинисти от целия свят към този момент изричат съболезнования в обществените мрежи. Причината за случая не е във въжетата, те са били безусловно здрави, обявиха пред БНР от непалската организация във връзка информациите, че случаят е станал поради разкъсване на въже. Предполага се, че Скатов се е изпуснал и по тази причина е паднал, написа burgas24.bg.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР