Снимка: Емонският манастир Св. ВласийНа страниците на една от своите

...
Снимка: Емонският манастир Св. ВласийНа страниците на една от своите
Коментари Харесай

Кое привлича туристите в Свети Влас

Снимка: Емонският манастир Св. Власий

На страниците на една от своите книги починалият историк Божидар Димитров назовава планината от днешния "Слънчев бряг " до нос Емине "Черноморския Атон " поради десетките православни храмове - манастири, църкви, параклиси, построени в региона.

Пак той показва, че единственото населено място в България, което носи име на светец, е град Свети Влас, чийто настойник е светецът Свети Власий. Тук през 14-и век е имало огромен и прочут манастир, носещ името на светеца, в който се допуска, че е творил огромният български свещеник Теодосий Търновски. Това описа за Българска телеграфна агенция кметът на Свети Влас Иван Николов.

Според историци други огромни манастири, ситуирани в покрайнината на тогавашното населено място Свети Влас са "Свети Петър ", "Свети Илия ", "Свети Андрей " и девическият "Света Ана ", в който са работили стотици монаси. Християнските храмове са били като духовна лаборатория на близката митрополия - Месембрия. Останки от тези обители могат да бъдат видени и през днешния ден. Филологът и публицист Стоян Райчевски споделя, че точно поради тази богата просвета, духът на българската история в Свети Влас се усеща и през днешния ден.

Той разясни, че Свети Влас е прочут и с най-големия монумент на хан Тервел, Алеята на олимпийската популярност, Алеята на народите. За това обаче съществена заслуга има фондацията "Българска памет - братя Диневи ", чийто ръководител е Райчевски. Създадена преди 30 години, тя се пробва да подържа огнищата на националната нематериалност и запазване на историческата памет на българския народ. Сред най-забележимите каузи на фондацията е възобновяване на средновековния манастир "Свети Власий ". В храма се съхраняват мощи на Свети Власий, на Свети Апостол Андрей, както и парченце от Кръста, дарени от Вартоломей Първи.

Кметът на Свети Влас съобщи, че храмът работи целогодишно и се посещава от хиляди богомолци от страната и чужбина.

Алеята на олимпийската популярност на намира на една от най-оживените туристически улица в Свети Влас. Алеята сплотява барелефите на всички български спортисти, спечелили златни медали на олимпиади. Там са сложени барелефите на 48 наши спортисти, извоювали 52 златни медала за България. Първият от тях е извоюван през 1956 година в Мелбърн от бореца Никола Станчев, а последният - от гребкинята Румяна Нейкова през 2008 година в Пекин. Близо до Алеята на олимпийската популярност се издига шестметровият паметник на българския кан Тервел, прочут още като избавител на Европа поради успеха му над арабите, тръгнали към Стария континент през 716 година, описа Райчевски.

На яхтеното пристанище в Свети Влас фондацията е построила и "Алея на народите ". Там са сложени барелефи на Васил Левски, Христо Ботев, Шандор Петьофи, съветския адмирал Фьодор Ошаков, британския адмирал Хорацио Нелсън, френския маршал Филип дьо Клерк, американския публицист Джанюариъс Макгахън, обединителят на Италия Джузепе Гарибалди, поляка Адам Мицкевич, немския стихотворец и драматург Шилер и други

Когато в Алеята на народите бе подложен барелеф и на американския публицист Джанюариъс Макгахан, в Свети Влас пристигнаха 14 негови потомци - особено с цел да почетат откриването на барелефа на славния си родственик, напомни кметът. Той сподели, че на следващия ден на публична гала на Алеята на народите ще бъде открит и барелефът на казахстанския мъдрец и стихотворец Абай Кунанбаев.

Фондацията "Българска памет - братя Диневи " е построила общо четири православни храма в България, а наесен стартира строителството на пети - църквата "Свети Георги " в планината над Свети Влас.

В построения от фондацията амфитеатър с 600 седящи места в Свети Влас започва друга нова самодейност - създаване и на Алея на театралната популярност. На нея ще бъдат сложени бронзови ликове на известни български театрални актьори - любимци на българската аудитория и такива, популяризирали името на България по света.

Райчевски сподели, че активността на фондацията не се лимитира единствено в Свети Влас. През 30-годишната си активност "Българска памет - братя Диневи " построява и възвръща десетки войнишки монументи в разнообразни селища на България, поради което получава високи оценки от множеството български военни министри. През 2006 година фондацията построява петметров монумент, отдаден на българските войни, паднали в битката против международния тероризъм, повдигнат в град Карлово пред портала на 61-ва механизирана бригада. Тя е взела участие в реставрацията на паметника на българските летци, в реставрацията на паметника на войните, починали във войните за обединяване на българите край село Стойките, Смолянско, в реставрацията и обновяването на войнишкия монумент на починалите във войните за избавление и обединяване на българите, в квартал "Требич "-София. Подпомогнала е построяването на параклис в историческата околност "Петрова равнища ", взела участие е в построяването на скулптура на Капитан Петко Войвода в Рим, подкрепила е възобновяване на паметника на починалите български войни за обединяването на България в Босилеград, Сърбия.

През 2017 година фондацията финансира разкопките на Националния исторически музей /НИМ/ в новозагорското село Дядово, където бяха направени обилни археологически открития.

Сътрудничеството сред фондацията и проф. Божидар Димитров бе плодотворно за Свети Влас и морския туризъм, сподели кметът Иван Николов. Той посочи, че още от края на 90-те години на предишния век Фондацията и НИМ провеждат поредност от конференции, отдадени на развиването на културно-историческия туризъм, а НИМ изпраща поредност от гостуващи изложения на едни от най-ценните си експонати в Свети Влас.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР