снимка: Дарик радиоПодадох оставка в понеделник след разговор с премиера,

...
снимка: Дарик радиоПодадох оставка в понеделник след разговор с премиера,
Коментари Харесай

И 300 млн. няма да стигнат за хората с увреждания

снимка: Дарик радио

" Подадох оставка в понеделник след диалог с премиера, на който присъстваше и финансовият министър, по разрастващия се митинг на майки на деца с увреждания. Премиерът изиска пояснение за какво откакто за тази година средствата за политиката по интеграция на хората с увреждания в бюджета на министерството са нарастнали с 80 млн. лева, има подобен митинг и изиска от мен дейности, с които да се реши казусът. Споделих, че по тази причина е нужен и спомагателен запас. Коментирахме, че за 2018-а бюджетът на министерството за тази политика е 268 милиона, а точният ми израз беше, че евентуално би трябвало да се удвои ". Това сподели пред Дарик радио общественият министър Бисер Петков.
Министърът уточни, че в директен текст от премиера не му е желана оставката, само че той решил, че в тази обстановка е в неспособност да овладее този митинг и това била повода да подаде оставка. " Оказа се, че е мъчно да се оттеглиш от министерския пост даже когато го искаш ", сподели Петков. Той показа, че във вторник сутринта министър председателят му се обадил и споделил, че не приема оставката и Бисер Петков би трябвало да остане на работа и да се решат проблемите. " Аз имах своето несъгласие, само че вие разбирате, че една оставка, с цел да бъде призната, би трябвало да бъде призната от Народното събрание, а с цел да отиде в Народно събрание, би трябвало да бъде импортирана от министър-председателя ", сподели Петков и добави, че той е подал оставката си при премиера документално и по думите му тя остава " настояща ".
Протестът на родителите на деца с увреждания е против цялата система, разяснява Петков. По думите му те желаят коренна смяна на системата, започвайки от здравната оценка, преминавайки през правата, които се дават, органите, които вършат оценка на потребностите, само че концентрират своето искане в приемане на закон за персоналната помощ.
Увеличението на бюджета, което загатнах, съществена част - 68 млн., е за финансиране на асистентски услуги, които до предходната година се финансираха посредством планове по Оперативна програма " Развитие на човешките запаси ", сподели Петков. С други думи, действително нарастване на парите в огромна степен няма, а и при започване на годината имаше доста недоволства за орязани часове на персонални асистенти след прекосяването на услугата към бюджета.
" За да бъде обезпечен човек до всеки нуждаещ се и да се финансира тази услуга съгласно самостоятелните потребности на всеки един, се изисква сериозен финансов запас ", сподели Петков. Той уточни, че оптималният брой евентуални ползватели на асистентската услуга са към 80 000 индивида. Броят се свързва с този на пенсионерите над 16 години, получаващи добавка за непозната помощ по данни на Национален осигурителен институт към края на март. Част от тези хора - към 2700 души, са в домове. Асистентската услуга е почасова и се реализира в домашна среда. Спорен миг идва точно тук, в случай че се разпише всички евентуални ползватели да имат тази услуга, то потребността на всеки би трябвало да се откри посредством оценка. Понастоящем усреднената стойност за продължителността на услугата измежду тези, които я употребяват, е четири часа дневно, сподели министърът.

Петков изясни, че подопечното му ведомство е почнало промяна в сферата при започване на тази година в две посоки, едното от които е подготовка на закон за обществените услуги. Идеята е и пълнолетните хора с най-тежки увреждания да получават сериозна помощ, а не 930-те лева да се стопират след навършване на 18 година, както е в този момент. Предвидено е откриването на още 100 обществени услуги, ориентирани към хора с увреждания и възрастни хора. Това е един от инструментите за поддръжка и интеграция на тези хора.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР