снимка БулфотоЗам.-шефът на Пирогов твърли оставка. Заместник-директорът на Пирогов проф. Николай

снимка БулфотоЗам.-шефът на Пирогов твърли оставка. Заместник-директорът на Пирогов проф. Николай ...

Зам.-шефът на Пирогов хвърли оставкаснимка Булфото

Зам.-шефът на "Пирогов" твърли оставка. 

Заместник-директорът на "Пирогов" проф. Николай Габровски си е подал лично оставката от заемания от него пост преди няколко дни, съобщи неврохирургът пред bTV.

Според него е нормално всеки директора сам да избира екипа си, но обеща, че ще остане да помага на новото ръководство в болницата, които са негови колеги и познава отдавна.

"През последните няколко месеци тонът ескалира много сериозно между лекарите, по-специално лекарите от "Пирогов", и министерството на здравеопазването. Създаде се една атмосфера на много голямо напрежение. Мисля дори, че ако следим изказванията, ако следим социалните мрежи и други канали стигнаха до едни крайности, които отдавна не бяхме виждали", посочи неврохирургът и продължи:

"Най-страшното е, че започнахме да виждаме образуването на едни групи лекари срещу други лекари предвид, че всички се печем на един и същ огън. Това продължаваше прекалено дълго време и трябваше да се потърси начин да се сложи край. Това стана до някаква степен на тази среща".

"Знаете, че нещата в "Пирогов" започнаха с една проверка и констатация на НЗОК, която установи нарушения за една немалка сума. Трябва да се има предвид, че тези нарушения не могат да бъдат приети за такива, докато не бъде завършена тази проверка, докато не бъде протестирана и няма решение по нея. Тоест анонсираната сума със сигурност е съвсем друга. Тази е работна", каза Габровски.

Той посочи, че е много важно да се знае, че тази сума се отнася за един период, "през който ние сме се борили с COVID-19".

"В този период финансирането на здравната система беше коренно различно. На нас, лекарите, ни беше казано че е осигурена една сума пари, има финансиране, да направим всичко за пациентите – „грижете се за медицинската част, финансовата е осигурена“. Всъщност и тук идва най-важното – „Пирогов“ няма никакъв мотив за това така наречено източване, защото получава  едни и същи пари през този период от време. като финансиране е осигурено", заяви Габровски.

Специалистът посочи, че всяка болница има финансов лимит за своето съществуване и за „Пирогов“ това е около 5 милиона на месец.

"Така или иначе тук не може да става дума за финансова измама и това залегна в сключеното споразумение (в сряда с министерството на здравеопазването). Втора точка е, че това са административни нарушения, които предстои да бъдат ревизирани и уточнявани колко са реални. Тоест не става дума за точене на касата, а за грешно попълнена документация", заяви лекарят.

"Третата точка на споразумението засяга това, че медиците от "Пирогов" са от значение за здравната система, защото се е стигнало дотам, че някои от колегите му са искали болницата да прекрати работа“, разкри Габроевски.

По думите му „не малко колеги смятат, че това споразумение не е изчистило името на "Пирогов". Той е категоричен, че протестът не е в защита на една личност, а на лекарите в спешната болница, които са много засегнати.

Проверка на фактите:Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на [email protected].Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел" на ценаот 50 лева на ПР публикация пишете на и вижте още в-.

Прочети тук -

Източник: petel.bg