Снимка: БулфотоВарненският окръжен съд ще разглежда делото за потъването на

...
Снимка: БулфотоВарненският окръжен съд ще разглежда делото за потъването на
Коментари Харесай

Варненският окръжен съд поема разглеждането на делото за потъването на кораба „Хера“

Снимка: Булфото

Варненският областен съд ще преглежда делото за потъването на кораба „ Хера “ през 2004г.  По време на случая край Босфора умират 19 моряци - 17 българи и двама украинци. 

Разследването завършва 15 години след случая.  През ноември 2019 година обвинителният акт е импортиран в Софийски градски съд (СГС). С предписание от 17.12.2019 г.  Софийски градски съд приключва правосъдното произвеждане и го изпраща по подготвеност на Окръжен съд – Варна.  Мотивите са, че закононарушенията са осъществени в морския град, където са и непрекъснатите адреси на двамата подсъдими. Другият мотив за препращането е фактът, че единствено 5 от очевидците по делото са от София, а от останалите 103-ма множеството са с местопребиваване във Варна, а обособени очевидци са от близки обитаеми места - Бургас, Добрич, Шумен.

Корабът „ Хера “, плаващ под камбоджански байрак, потъва на 13 февруари 2004 година на към 14 км. от северния вход на „ Босфора “, при извънредно неприятно метереологично време.  

Разследването стартира няколко дни по-късно - на 16 февруари 2004 г.  под управлението на Софийска градска прокуратура.

На 19 февруари 2010 година следствието е спряно, защото не са събрани безапелационни доказателства за самоличността на причинителя.

Възобновено е на 9 май 2013 година

Четири години по-късно, през ноември 2017 година прокуратурата повдига обвинявания на двама души по отношение на потъването на кораба. Като обвинени са привлечени Милен Б., общоприет шеф и началник „ Експлоатация “ на компанията „ Провидънс шипинг енд трейдинг “ ООД  менажирала „ Хера “ и техническия шеф и началник „ Морски интервенции “ във компанията Стефчо М.

Според прокуратурата двамата в съучастничество, като съизвършители са виновни за некачествено осъществени и неизвършени планувани ремонтни действия в интервала от 23.07.2002г. до 13.02.2004г., включително и недокументирани градивни промени. Те са упрекнати и за не правенето на настояща информация за устойчивостта на моторния транспортен съд и не снабдяването на капитана с нея, в нарушаване на нормативни актове, в детайли разказани в обвинителния акт.

Според заключенията на направените експертизи в хода на следствието това са аргументите за влошено якостното положение на структурата на кораба. Вещите лица показват, че по този начин бурята, на която е бил подложен „ Хера “ на 13 февруари 2004 година, е съумяла да аргументи дисторция повече от допустимата в корпуса (в региона на първи хамбар). От това е последвало разхлабване на крепежа на люковото прикритие на хамбара, при което в него е навлязла огромна маса морска вода. Водата и въглищата, с които е бил претрупан кораба са образували течна примес. Въздействието на бурята върху  плавателния съд и придвижването на тази примес в товарната част на кораба е довело до загуба на резистентност, наклоняване на носовата част във водата и последвало поглъщане на „ Хера “.

За закононарушението в което са упрекнати Милен Б. и Стефчо М. в Наказателен кодекс е планувано наказване „ отнемане от независимост “ от 10 до 20 година, пожизнен затвор или пожизнен затвор без право на подмяна.  

Привлечени като очевидци по делото са 129 души, като 21 са непознати жители (от Украйна, Турция, Гърция и Италия). Вещите лица са 17.

Делото ще бъде обсъждано от петчленен правосъден състав, като разпоредителното съвещание във Варненския областен съд е планувано за 10.03.2020 година

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи| Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР