снимка БулфотоВарна и Бургас не са заплашени от воден режим,

...
снимка БулфотоВарна и Бургас не са заплашени от воден режим,
Коментари Харесай

Николай Нанков: Варна и Бургас не са заплашени от воден режим

снимка Булфото

Варна и Бургас не са застрашени от воден режим, даже да няма превалявания още година и половина, водата в язовир " Камчия " е задоволителна, а цената на водата няма да се покачва. Това показа за Радио Варна заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков.

,,Обемът на бент. " Камчия " е над 125 милиона кубика - над 50 милиона е потребния размер. Това е един от единадесетте язовира за питейно битово водоснабдяване държавна благосъстоятелност, само че собственик е съответният ВиК оператор. Бургаското водно сдружение е изнесло данни, че бент. " Камчия " има налични размери, които могат да обезпечат непрестанно, без каквото и да е повишаване на цената на водата, водоподаване и за бургазлии, и за варненци за най-малко 12 месеца. Ние сега изпълняваме план за 100 милиона, който включва един път, замяна на водопровода " Златни пясъци ", водоснабдителната система на няколко от варненските квартали и целия тръбопровод по по този начин наречената деривация " Китка ". Така ще се понижат водозагубите с енергоефективни помпи, вероятно бъдещо зареждане за водните потребности на Варна от деривацията " Китка ",за да не докара това до повишение на цената на водата``, сподели заместник-министърът.

Нанков означи, че нито ВиК операторът, нито министърът на районното развиване, нито още по малко на околната среда и водите са субектите които могат да дефинират или разясняват цените на водата. По думите му има самостоятелна комисия по енергийно и водно контролиране, която е ангажирана и под чийто надзор е цената на водата.

,,Няма подозрение обаче, че в случай че водата се добива от деривация " Китка " или от карстовите извори посредством изпомпване, това ще докара до повишение на цените, защото не е гравитачна, както от бент. " Камчия ", добави той.

Чух някакви спекулации за нарастване цената на водата във Варна - че ще стане 5.50 - 6.00 лв.. Абсолютни спекулации. Знаем, има обществена търпимост, главната съставния елемент във образуването цената на водата. Независимият регулатор, КЕВР взема решение. Но такова внезапно, шоково повишаване е немислимо и няма да има, добави още Нанков.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР