Снимка: БулфотоВ момента Булгаргаз подписва 199 споразумения с клиентите си

...
Снимка: БулфотоВ момента Булгаргаз подписва 199 споразумения с клиентите си
Коментари Харесай

Теменужка Петкова уточни как ще става връщането на парите за парното

Снимка: Булфото

В момента " Булгаргаз " подписва 199 съглашения с клиентите си за връщане на 210 млн. лева надвзети пари поради предоговорената с " Газпром " по-ниска цена на природния газ, заяви в Сутрешния блок на БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова, написа " 24 часа ".

Това са топлофикационните и газоразпределетилените сдружения. Петкова изясни, че на семействата пари няма са връщат, а надвзетите суми ще се приспадат от сметките. Реални пари ще получат единствено тези клиенти, които към този момент не са клиенти на топлофикационните сдружения.

Петкова дефинира понижението на цената на природния газ, което са съумели да реализират след няколкомесечни договаряния с " Газпром " като невиждано. То е ориентирано само и единствено към това да се възползват от него точно битовите консуматори и българския бизнес, сподели министърът.

В Закона са написани ясни правила по какъв начин по най-бързия метод клиентите ще се възползват от това понижение.

" Първото и най-важно условия беше КЕВР да изготви 8 нови ценови решения, които показват цената на природния газ на база на предоговорените параметри сред " Булгаргаз " и " Газпром ". Тези 8 ценови решения към този момент са факт - предоставени са на " Булгаргаз ", който от своя страна направи преизчисленията и приготви 199 съглашения, които се подписват с клиентите. И според закона в 30-дневен период топофикационните и газоразпределителните сдружения ще би трябвало да създадат своите преизчисления и да пренесат това върху своите клиенти ", изясни Теменужка Петкова.

Тя посочи по какъв начин ще стане връщането на парите. Ако плащаме своите сметки на действителен ежемесечен доклад - в първата фактура от топлофикациите ще бъде показан размерът на понижението. За тези, които заплащат на годишна база - това ще се случи с изравнителните сметки.

Във фактурите ще стане ясно за какъв интервал от време се отнася понижението, каква е остарялата и новата цена и действителното понижение за всеки клиент.

Правен е разбор за заплащане в кеш, само че е станало ясно, че това ще отнеме доста време и запас, и ще затрудни и клиентите, и топлофикациите, сподели Петкова.

Намалението в брой ще получат единствено тези, които към този момент не са клиенти на топлофикациите. За да стане това, те би трябвало да подадат надлежно заявление и банкова сметка.

Министърът на енергетиката разяснява и недоразумението на КЕВР с цените на парното.

" Това беше чисто един информационен проблем, сътрудниците не съумяха да споделят бързо и съответно това, което са създали като пресмятане и да обяснят методиката, на база на която е избрана прогнозната цена на топлинната сила за този интервал. Беше въпрос на неверна връзка ", акцентира Петкова.

Няма съображение българските жители да се тормозят за това, че ще има повишаване на цените на топлинната сила с 22 %. КЕВР доста ясно съобщи, че за идващия регулаторен интервал понижението ще е с 14%, сподели тя.

Петкова посочи още, че мандатът на КЕВР е изминал на 2 април и е в пълномощията на Народно събрание да продължи и започва процедурата за избор на нов състав на Комисията.

" Колегите от Народното събрание работят в тази посока и както планува законът, ще бъде избран нов състав. Това са пълномощия на Народно събрание и изборът и номинациите се случват там ", сподели тя.

Петкова цитира ръководителя на енергийната комисия в Народно събрание Валентин Николов, съгласно който смяната в КЕВР ще се извърши през юли.

Министърът съобщи, че този състав на КЕВР се включи в регулирането на енергийната система в доста сложен миг, когато в енергетиката е имало голям финансов недостиг.

" НЕК генерираше непрестанен недостиг и загуби и точно с решенията на КЕВР, които през годините бяха уравновесени и обективни, успяхме дружно с Народното събрание, с КЕВР, с държавното управление да сложим ред в бранш " Енергетика " и в този момент можем да кажем, че секторът е постоянен и това значително се дължи на ценовите решения, които бяха взимани в енергетиката ", сподели Петкова и посочи, че е работила добре сътрудниците от КЕВР.

" Комисията в този състав се оправи добре и способства енергетиката на България да бъде в много положително положение ", добави министърът.

Тя разяснява и цената на електрическата енергия, която по думите и няма аргументи да бъде нараснала. Системата работи добре, Българският енергиен холдинг и неговите компании са постоянни. 399 млн. лв. е чистата облага на БЕХ за 2019 г, сподели Петкова.

По думите и поради рецесията с ковид значимите планове - Интерконектора Гърция - България, " Балкански поток " и процедурата, обвързвана със стратегически вложител на АЕЦ " Белене ", са претърпели реорганизации в дейностите, само че в този момент се поставят старания това да бъде наваксано.

Министърът съобщи още, че 26 % от клиентите на трите електро разпределителни сдружения са се възползвали от ограниченията за удължение на заплащането на сметките.

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР