снимка БулфотоЦените на петрола скочиха до над 70 долара за

...
снимка БулфотоЦените на петрола скочиха до над 70 долара за
Коментари Харесай

Цените на петрола скочиха

снимка Булфото

Цените на петрола скочиха до над 70 $ за барел. Това се случва след като ОПЕК и нейните съдружници предвидиха по-високо търсене и засилено произвеждане - отразявайки световното икономическо събуждане, което увеличи цените на необятен набор от артикули, съобщи.

Ходът на групата производители на нефт, ръководени от Саудитска Арабия и Русия, се състоеше през последните месеци от непрекъснати решения за съществени съкращения на добивите, които те направиха при започване на пандемията. Последните стадии на цените на петрола се случват на фона на сходни нараствания, засягащи редица  артикули - от калай и мед до дървен материал. Всички те нарастват прекомерно бързо на фона на арестуваното търсене, което кара производителите да се пробват да не изостават за засиленото в този момент търсене, написа The Wall Street Journal.

„ Това е добра, старомодна търговия с рефлация “, казwа Том Прайс, началник на стоковите тактики в капиталовата банка Liberum, описвайки упованията за експлоадирането на икономическа интензивност, което предизвиква цените на активите. Прайс споделя, че толкоз необятна група артикули не е поскъпвала по едно и също време толкоз дълго от икономическото възобновяване, последвало финансовата рецесия 2008-09.

Цената на петрола от вид Брент, интернационалният енергиен бенчмарк, се увеличи с 1,3% до 70,25 $ за барел, достигайки най-високото си равнище на затваряне от май 2019 г. Фючърсите върху West Texas Intermediate, основният американски параметър, нарастнаха с 2,1% до 67,72 $ за барел, с цел да затворят на най-високото си равнище от юни 2018 година

Членовете на Организацията на страните експортьорки на нефт и техните съдружници, група, известна като ОПЕК+, потвърдиха във вторник плануваното преди този момент нарастване на производството с към 450 000 барела дневно, започвайки от идващия месец. Междувременно Саудитска Арабия се съгласи да продължи да облекчава обособени, едностранни съкращения от един милион барела дневно, които вкара по-рано тази година.

През април групата се съгласи да усили производството с повече от два милиона барела дневно до края на юли, довеждайки кумулативните нараствания през последната година до към четири милиона барела дневно. Това е огромен дял по отношение на тези 9,7 милиона барела дневно, които групата се съгласи да отстрани от добива при започване на 2020 година, когато коронавирусът за първи път стартира да затваря стопанските системи, намалявайки световното търсене на недопечен нефт и потапяйки цените.

Сега, защото броят на инфектираните спада в огромна част от Азия и Китай - най-големият консуматор на нефт в света - и ваксионационните стратегии в Съединени американски щати и Европа се разрастват, ОПЕК и група производители отвън ОПЕК, ръководени от Русия, залагат, че пазарите са подготвени още веднъж за повече нефт. Технически комитет на групата на ОПЕК+ предвижда в понеделник, че търсенето на нефт ще скочи с шест милиона барела дневно през втората половина. В резултат на това международните ресурси от нефт ще паднат под петгодишната си междинна стойност за интервала 2015-2019 година до края на юли, което алармира за преустановяване на пандемичното пренасищане, предвиждат те.

Търсенето на нефт и други артикули отразява големите съмнения в международната икономическа интензивност по време на пандемията. След като тези цени внезапно спаднаха, защото през второто тримесечие на предходната година огромни елементи от международната стопанска система бяха блокирани, търсенето на нефт се възвърне, защото доста богати стопански системи размразиха дейностите си през последните месеци.

Силното търсене на набор от артикули, които помогнаха на семействата и бизнеса да се приспособяват към рестриктивните мерки на живота с вируса Covid-19, изтласка световното промишлено произвеждане над своя предпандемичен връх до края на предходната година. В резултат растежът остави международните заводи гладни за сила и първични материали. По-слабият $ също прави стоките с доларова цена по-привлекателни.

Търсенето ще се увеличи още тази година, защото се чака международната стопанска система да регистрира едно от най-бързите си разраствания от доста десетилетия насам. Организацията за икономическо съдействие и развиване съобщи в понеделник, че чака световното икономическо произвеждане да се усили с 5,8%, което ще бъде най-силното разгръщане от 1973 година насам.

Нарастващото търсене на артикули, които да зареждат тази агресия, може да провокира и спиране, в случай че предлагането не може да се оправи с това търсене. По-високите цени на петрола способстваха за повишение на инфлацията по целия свят. Данните за еврозоната, оповестени във вторник, демонстрират, че потребителските цени са били с 2% по-високи през май, в сравнение с година по-рано, което е най-бързото повишаване от края на 2018 година Но огромна част от това повишаване се дължи на цените на силата, които са били с 13,1% по-високи по отношение на година по-рано.

В Съединени американски щати данните за инфлацията на Министерството на търговията демонстрираха, че потребителските цени са нарастнали с 0,6% през април по отношение на месец по-рано и с 3,6% по отношение на година по-рано. Базовата инфлация, която изключва силата и храните, е повишена с 0,7% през месеца и с 3,1% през годината.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР