Снимка БулфотоТрикилограмова кучешка тения бе премахната от бъбрека на 40-годишен

...
Снимка БулфотоТрикилограмова кучешка тения бе премахната от бъбрека на 40-годишен
Коментари Харесай

Огромна 3-килограмова кучешка тения извадиха от бъбрека на 40-годишен мъж

Снимка Булфото

Трикилограмова кучешка тения бе отстранена от бъбрека на 40-годишен мъж от община Пазарджик, оповестиха от медицински комплекс „ Хигия “ в регионалния град, написа Монитор, представен от zdrave.to.

Операцията е осъществена от разбъркан екип от уролози и хирурзи отпред с началника на Урологично поделение в болница „ Хигия “ доктор Георги Пейчинов и сътрудника му уролог доктор Васил Ангелов, както и хирурзите доктор Цоко Цоков и специализантите по хирургия доктор Кръстьо Пилафов и доктор Кемал Аликов.

Диагнозата е рядка, като болестта на пациента е било открито с проучвания посредством скенер и серологичен способ. Ехинококозата нормално поразява белия и черния дроб на човек, а в извънредно редки случаи като въпросния, заболяването може да засегне и бъбрека. Поради огромния размер на провалите интраоперативно е било взето решение за премахване на бъбрека. 

Не може да се каже какъв брой време тъкмо се е развивал паразитът, само че тенията бе изконсумирала напълно бъбречния паренхим, със сраствания към черния дроб, дванадесетопръстника и дебело черво на пациента, разяснява доктор Пейчинов. Непосредственият следоперативен интервал на пациента протича безпрепятствено и той е в положително положение.

Кучешката тения е доста коварна 
Човек се заразява най-често посредством директен контакт с опаразитени кучета - целуване, милване, игра с тях, и по индиректен път при консумация на недобре измити плодове, зеленчуци и хранителни артикули, нечисти с яйца на кучешката тения. Погълнати от индивида, яйцата на тенията освобождават зародиши, които по кръвен път могат да обиден всички органи и системи на човешкото тяло. От зародишите последователно се развиват ехинококови кисти, които имат размери от просено зърно до човешка глава. Тежестта на болестта е според от броя, размера и локализацията в другите органи. Заболяването прилича на постепенно разрастващ се израстък. Растящите ехинококови кисти притискат механично органите и тъканите, като нарушават функционалностите им.

Безсимптомният интервал може да продължи месеци и години.

Симптомите са според от локализацията на кистите

При локализация на мехура в черния дроб се появяват тежест и прилепяне в региона на дясно подребрие, а по- късно непрекъсната тъпа болежка на същото място. При локализация в белите дробове признаците наподобяват бронхит. При възпаление и нагнояване (абсцедиране) на кистата се появяват настинка, повишение на температурата, мощна изнемощялост, болежка в засегнатия орган. Често болестта се открива инцидентно при проучване (ехография, рентгенография), осъществено по различен мотив.

Възможни са някои съществени затруднения като руптура (разкъсване на киста) причиняваща алергичен потрес, който може да докара до гибел.

Руптура на кистата основава условия за разпръскване с формиране на голям брой ехинококови мехури в коремната празнина, черния дроб, белите дробове, мозъка и други

Своевременната диагностика дефинира удобния излаз на болестта. Използват се образни (ехография, рентгенография, компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс) и серологични способи. Серологичната диагностика е лабораторен способ, осъществяван от паразитолог. Изследва се серум на пациента, получен посредством взимане на кръв, най-често от вена на ръката. Чрез серологичните способи се потвърждават характерни антитела, направени от имунната система на индивида против паразита, които могат да се запазят в организма с години.

Лечението на ехинококозата е най-вече хирургично или с метода ПАИР, като рецидивите постановат да се извършат нови интервенции. Препоръчва се химиотерапия след хирургично лекуване за предотвратяването им. 

За да се предпазим от заразяване с кучешка тения е належащо

- Плодовете и зеленчуците да се измиват добре преди консумация.

- Ръцете да се измиват със сапун и топла вода преди всяко хранене, наложително след контакти с куче.

- Да не се пипат бездомни кучета.

- Децата да не играят тук-там, налични за безстопанствени кучета.

- Кучетата да се обезпаразитяват на 2-3 месеца с празиквантел. Да не се хранят със сурови черва.

- След разходка на открито лапите на кучетата да се измиват добре с вода и сапун.

- Стопаните на кучета да събират фекалиите, отделяни от техните любимци при разходка.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР