Снимка БулфотоТемата за прозрачността е важна особено, когато става въпрос

...
Снимка БулфотоТемата за прозрачността е важна особено, когато става въпрос
Коментари Харесай

Мария Габриел: Днес в София бяхме свидетели на исторически момент

Снимка Булфото

Темата за прозрачността е значима изключително, когато става въпрос за сигурността на жителите. Днес бяхме очевидци на исторически миг. За първи път бяха признати процедурните правила за парламентарен надзор върху работата на Европол от страна на националните парламенти и Европейския парламент. Това сподели в предаването " Лице в лице " по bTV българският еврокомисар Мария Габриел.

Тя разяснява провелата се през днешния ден среща на Съвместната група за парламентарен надзор (СГПК) на Европол, която бе от Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. " Когато приказваме за сигурността, е належащо подпомагане сред всички. Днес излъчихме доста положителен сигнал от София, написа Блиц.

Всичко това се случва по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Роб Уейнрайт ясно съобщи, че Европол би трябвало да стане водещ фактор в битката с киберсигурността. За това е доста значимо информацията да се споделя сред всички. На равнище Европейски Съюз е належащо общата база данни да стартира да действа. Много е значимо държавите-членки да могат да употребяват единна база данни. Днес бе излъчен доста мощен сигнал в тази тенденция ", безапелационна беше тя. " Ключовите думи са съдействие и съгласуваност. Сътрудничеството би трябвало да бъде сред националните управляващи, само че също и сред организациите, органите и институциите на Европейския съюз. Мога да потвърдя, че съдействието сред Европол и ЕНИСА работи. Винаги може да се реализира повече и би трябвало да се движим в тази посока.

Даваме си сметка за нашите лимитирани запаси и би трябвало да сме сигурни, че те се употребяват по допустимо най-хубавия метод. Виждаме какъв брой значима е координацията по време на огромни кибер офанзиви и по тази причина Европейската комисия представихме рекомендация за координирана реакция в такива случаи. Приветствам напъните на Европол за създаване на протокол за съдействие с локалните правоприлагащи органи при положение на рецесия с киберсигурността. Имаме потребност от общ метод и потенциал за бърза реакция с жертвите и създателите на хакерски атаки ", акцентира Мария Габриел. " Фалшивите вести са камшик. Трябва да се борим против тях.

Фалшивите вести са феномен. Най-много подправени вести, след политическите, се оказват здравните. Това въздейства право върху здравето на хората. Говоря за вести, които ви дават обещание незабавно лекуване, афишират, че имунизациите са нещо неприятно. В България имаше изследване, което сподели, че над 50% от жителите не могат да разграничат подправените вести. Най-важното в битката е да има бистрота - да се знае кой е създател на тази вести, кой е първоизточника за тази вест. Това са оферти, които са залегнали в моите оферти към Европейска комисия. За първи път работим по тази тематика. Никопй преди мен не е работил по тази тематика и това е предизвикателство ", разкри българският еврокомисар.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР