снимка: БулфотоСредният клас автомобили се разглобяват за части, най-често в

...
снимка: БулфотоСредният клас автомобили се разглобяват за части, най-често в
Коментари Харесай

Коронавирусът намали домовите кражби, но увеличи тези на автомобили

снимка: Булфото

Средният клас коли се разглобяват за елементи, най-често в покрайнините на София.

У нас се отмъкват най-вече немски и японски коли.

Крадците се приспособяват към коронакризата - трансферират се от недвижимото към движимото имущество.

Коронавирусът понижи домовите обири, тъй като хората са непрекъснато у дома, само че от полицията предизвестиха, че се усилват кражбите на части и движимости от коли в София.

Българските автокрадци се подреждат на челно място в Европа по благоприятни условия, осъществяване и експедитивност.

У нас се отмъкват най-вече немски и японски коли, а данните на Министерство на вътрешните работи за 2020-та демонстрират спад при междинния клас и нарастване с към 5 % при новите първокласни коли.

Люба Пранчова паркира автомобила си в локалното платно на бул. " Цариградско шосе ". Разбира от преминаващ полицейски патрул, че колата е разрушена.

" Сварихме колата си със строшен прозорец. Единственото, което са могли да откраднат от нашата кола е радиото ", описа Люба Пранчова.

Оказва се, че тук постоянно разрушават коли, а за зачестилите случаи живеещите споделят във фейсбук група на квартала.

" Поне 5-6 индивида писаха неотдавна, че им се е случило. Лаптопи, в случай че някой си остави телефон. Някой беше написал, че са му откраднали стотинки от автомобила ", споделя Люба Пранчова.

Освен движимости зачестяват и кражбите на катализатори от колите. Устройството трансформира някои от най-отровните отделяни субстанции от мотора в по-безвредни съставни елементи. Цената втора употреба може да доближи 300 лева

Катализаторът съдържа и тъничък пласт от скъпи метали като платина, паладий и родий, чиято цена нараства фрапантно.

Миналата година от Столична дирекция на вътрешните работи регистрират спад при кражбата на коли с към 15 %. Всеки ден по двама водачи в София остават без колите си. Крадците се насочват най-вече към междинен клас коли. Оказва се, че новите отбрани и технологии не са проблем за българските групи.

Средният клас коли се разглобяват за елементи, най-често в покрайнините на София. При новите и по-луксозни коли кражбата се възнамерява авансово и се прави по поръчка. Използват се технологии, с които се прихваща сигнала от ключа на колата.

" Те са две устройства. Предава сигнала на индивида, който е до автомобила с друго устройство и по този метод самия автомобил разпознава, че все едно истинския ключ е до него и отключва и възпламенява автомобила. Един автомобил с такова устройство може да се открадне безусловно за секунди - по-малко от 10 секунди ", сподели Христо Трендафилов от Столична дирекция на вътрешните работи.

Следите се заличават бързо, защото документите за регистрация са готови авансово - употребява се и кола двойник.

" Идентификационният номер се заличава след кражбата и на негово място се напасва номера на тази регистрация, която е най-често тоталка. Автомобил, който е импортиран от чужбина в България. С тези документи и намеса в рамата този автомобил се записва в КАТ ", сподели Христо Трендафилов от Столична дирекция на вътрешните работи.

Колата двойник нормално се продава на половин цена. Комплектът фалшифицирани документи на черно коства към 2000 лева През 2020 от Министерство на вътрешните работи са разрушили няколко депа в региона на София, където се разкомплектоват коли и се вършат двойници.
  
Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР