Снимка БулфотоШефовете на Здравната каса и на Агенцията по медицински

...
Снимка БулфотоШефовете на Здравната каса и на Агенцията по медицински
Коментари Харесай

След смъртта на дете: Депутати изслушват шефовете на НЗОК и Агенцията по медицински надзор

Снимка Булфото

Шефовете на Здравната каса и на Агенцията по медицински контрол - на незабавно чуване в Народното събрание. Причината - гибелта на 6 годишната Мария, която провокира спор за пари и за работата на касата, заяви Нова тв.

Мария умря от левкемия и макар че се лекуваше в българска болница, фамилията й получи фактура за 14 000 лева за скъпи медикаменти. Това докара до разногласия сред Здравната каса и Детската онкохематология. В разногласието се намесиха и депутати. Междувременно се стигна и до незабавно чуване на шефа на касата, както и на шефа на детската болница в здравната комисия.

„ Лекарства все още за лекуването на това дете не са липсвали в нито един миг. Има известни административни процедури, които може би се забавиха. Ние сме изпълнили в цялостен размер характерното лекуване, което е за злокачественото заболяване, само че за жалост заради настъпване на затруднения от развиването на болестта ние прекъснахме това лекуване, с цел да превключим на интензивно лекуване ”, разяснява началникът на Клиника по детска клинична хематология и онкология към  " Царица Йоанна - ИСУЛ "   Добрин Константинов.

„ Спазени са безусловно всички нормативно изискуеми параметри на една такава заповед. Известно закъснение в нея беше въз основата на това, че документите, с които кандидатства майката не бяха в цялостния си тип. Броят на прегледаните молби за един месец и половина е 360, от които 164 бяха трансферирани от Фонда за деца, т.е. там не бяха прегледани. Такъв размер молби Фондът разглеждаше за интервал от три месеца ”, разяснява шефът на Здравната каса д-р Дечо Дечев.

Проблемът с заплащането на скъпоструващи медикаменти за тежкоболни деца стои от години. Става въпрос за лекарства, които са част от наложителното лекуване по клинични пътеки, само че в действителност финансирането не минава през обществените запаси и през Здравната каса. Здравният министър даде обещание, че ще се изготвят нормативни промени, с които този проблем да бъде решен.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР