Снимка БулфотоШефът на КНСБ обясни какви промени предстоят в мярката

...
Снимка БулфотоШефът на КНСБ обясни какви промени предстоят в мярката
Коментари Харесай

Пламен Димитров, КНСБ: Мярката 60/40 ще бъде променена за юни и юли

Снимка Булфото

Шефът на КНСБ изясни какви промени предстоят в мярката за подкрепяне на бизнеса по време на пандемията.

Мярката " 60/40 " ще бъде изменена за юни и юли, като ще има два прага за условие за спад на приходите на компаниите, които ще дефинират друга активност на държавната поддръжка, сподели за Българска телеграфна агенция президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Промяната в дизайна на мярката ще се гледа на съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие идната седмица.

Ако компанията потвърди спад на приходите над 40 %, страната ще продължи да изплаща обезщетения за заплатите на чиновниците в размер от 60 % от осигурителния приход, а при спад над 30 % - компенсацията ще е 50 на 100 от осигурителния приход.

В момента условието за всички компании е да потвърдят спад на приходите над 20 %.

Най-вероятно ще се пресмята спад на приходите от продажби на компаниите средномесечно сред април - май 2021, по отношение на април и май 2019 година. Другият вид е да се вземе април или май за база за съпоставяне за вход за мярката. За размера на възнагражденията, които ще бъдат обезщетени, ще се употребява осигурителният приход през април.

" Ако компанията хикс има спад 30 и повече %, то тя ще може да получи 50 на 50 % поддръжка на всичките си разноски за труд в стойност, съотнесена към април 2021 година ", сподели Димитров.

Според него компаниите от най-пострадалите браншове /туризъм, ресторантьорство, пътнически и въздушен превоз, градски транспорт/ ще съумеят да потвърдят към момента 40 и повече % спад и ще продължат да получават досегашната поддръжка - 60 на 40.

Промяната се постанова поради неналичието на средства, разходният таван, който е нотифициран в Европейска комисия за цялата мярката 60/40, е милиард и половина лв., към този момент е много мощно изразходван - остават по-малко от 100 милиона лв.. Като това е таван. За нотифициране на по-голям таван са нужни най-малко два месеца, уточни Димитров.

Парите сега би трябвало да се намерят посредством преструктуриране на разноските, по тази причина, по думите на синдикалиста, е огромен триумф, че обществените сътрудници са съумели да извоюват продължение на мярката за юни и юли месец.

По планове на финансовия министър с нараствания предел за достъп, се чака общата месечна поддръжка да намалее от 120 милиона лв. на 70-80 милиона лв., защото по-малко от компаниите ще могат да потвърдят спад на приходите от над 30 %.

Синдикати и работодатели са поискали планове какъв брой компании ще могат да бъдат подкрепени с смяната на мярката.

От новия парламент и новото държавно управление те ще изискат мярката да се модифицира и да продължи да работи най-малко до края на годината, като се заплаща 75 % от брутният приход на индивида за времето, за което той не работи, тъй като компанията има усложнения, като праговете още веднъж ще са двайсет % спад на приходите.

Според Димитров на този стадий е значимо мярката да не стопира и хората и компаниите, които са съществено потърпевши от рецесията, да бъдат подкрепени.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР