Снимка БулфотоШефът на КЕВР каза как е възможно цената на

...
Снимка БулфотоШефът на КЕВР каза как е възможно цената на
Коментари Харесай

Шефът на КЕВР: Ако Русия пусне Северен поток 2, цената на газа пада

Снимка Булфото

Шефът на КЕВР сподели по какъв начин е допустимо цената на природния газ да бъде понижена.

До 31 декември да приключи строителството на Интерконектора България - Гърция - в случай че това не бъде направено, строителят да понесе своите наказания, които са по 90 хиляди евро дневно. Това съобщи ръководителят на Комисията по енергийно и водно контролиране Иван Иванов по време на кръгла маса на тематика " Мерки за решение на казуса с високата цена на електрическата енергия и природния газ. Подготовка на позицията на България пред Европейски Съюз ".

,,Ще стартира с това какво регулаторът смята, че е належащо да бъде подкрепено от България на тази среща. Преди всичко двата съществени фактора, които в действителност натежават и провокират такова мощно нарастване на цената на електрическата енергия, са високите цени на природния газ, необикновено увеличени от три до четири пъти по отношение на тези отпреди една година и високите цени на излъчванията въглероден диоксид``, сподели още той.

По отношение на високите цени на природния газ - уви, Европа е съвсем напълно подвластна от външни във връзка с Съюза снабдители, Норвегия по апела на Европейски Съюз усили своите доставки и би трябвало други снабдители, аз напряко ще кажа на първо място Руската федерация, в случай че усили своите доставки може би с стартирането в деяние на " Северен поток 2 ", което би трябвало да се форсира, би понижило цената на природния газ в идващите месеци. Разбира се, от значимо значение е да се усилят и доставките на полутечен природен газ, тъй като съдружници на Европейски Съюз би трябвало да окажат несъмнено подпомагане, изясни Иван Иванов.

,,По отношение на втория индикатор - това са високите цени на излъчванията въглероден диоксид. Там ключат е в ръцете на Европейски Съюз. В Брюксел действа платформата за търговия с излъчвания. Ако на тази платформа, се усилят количествата на предлаганите въглеродни излъчвания, това по натурален път ще намели и тяхната цена. Това изключително е значимо за България поради събитието, че съвсем 47 % от нашит емощности са термични централи``, разяснява ръководителят на КЕВР.

Относно въпросите, които бяха прегледани в народен аспект, желая да отбележа какви са дейностите на регулатора и какви са неговите позиции в няколко аспекта. По отношение на природния газ, тъй като стана сериозна тематика за разискване, българския регулатор е извършил всичките предявени изсиквания към него, с оглед да се форсира българо-гръцкия интерконектор. Ние към този момент приключваме лицензирането на " Ай Си Би Джи " като търговец за транспорт на природен газ. Веднага откакто постъпи заявление, ще разгледаме и узаконяването на оператора като метафоричен оператор през този интерконектор. Особено значимо е да бъдат спазени две основни дати. До 31 декември да приключи строителството. Ако това не бъде направено, строителят да понесе своите наказания, които са по 90 хиляди евро дневно и второ, до 30 юни да бъдат приключени всичките проби и позволения по този начин, че най-късно на 1 юли Интерконекторът да проработи. Ако това не бъде изпълнено, това ще бъде единствено в ущърб на нашата енергетика и стопанска система като цяло, добави още Иван Иванов, написа Novini.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР