Снимка БулфотоШефът на КЕВР каза как е възможно цената на ...

Снимка БулфотоШефът на КЕВР каза как е възможно цената на

Шефът на КЕВР: Ако Русия пусне Северен поток 2, цената на газа пада

Снимка Булфото

Шефът на КЕВР сподели по какъв начин е допустимо стойността на природния газ да бъде намалена.

До 31 декември да завърши строителството на Интерконектора България - Гърция - в случай че това не бъде направено, строителят да понесе своите наказания , които са по 90 хиляди евро дневно . Това съобщи ръководителят на Комисията по енергийно и водно контролиране Иван Иванов по време на кръгла маса на тематика " Мерки за решение на казуса с високата стойност на електрическата енергия и природния газ. Подготовка на позицията на България пред Европейски съюз " .

,,Ще стартира с това какво регулаторът смята , че е належащо да бъде подкрепено от България на тази среща. Преди всичко двата съществени фактора, които в действителност натежават и провокират такова силно нарастване на стойността на електрическата енергия , са високите стойности на природния газ, необикновено увеличени от три до четири пъти по отношение на тези отпреди една година и високите стойности на излъчванията въглероден диоксид``, сподели още той.

По отношение на високите стойности на природния газ - уви, Европа е съвсем напълно подвластна от външни във връзка с Съюза снабдители , Норвегия по апела на Европейски съюз увеличи своите доставки и би трябвало други снабдители , аз напряко ще кажа на първо място Руската федерация, в случай че увеличи своите доставки може би с пускането в деяние на " Северен поток 2 " , което би трябвало да се форсира , би понижило стойността на природния газ в следващите месеци. Разбира се, от от значение значение е да се увеличат и доставките на полутечен естествен газ, тъй като съдружници на Европейски съюз би трябвало да окажат несъмнено подпомагане , изясни Иван Иванов.

,,По отношение на втория индикатор - това са високите стойности на излъчванията въглероден диоксид. Там ключат е в ръцете на Европейски съюз . В Брюксел функционира платформата за търговия с излъчвания . Ако на тази платформа, се увеличат количествата на предлаганите въглеродни излъчвания , това по натурален път ще намели и тяхната стойност . Това характерно е от значение за България поради обстоятелството, че съвсем 47 % от нашит емощности са термични централи``, разяснява ръководителят на КЕВР.

Относно казусите , които бяха прегледани в народен изглед , желая да отбележа какви са реакциите на регулатора и какви са неговите позиции в няколко аспекта. По отношение на природния газ, тъй като стана напрегната тематика за разискване , българския регулатор е извършил всичките предявени изсиквания към него, с оглед да се форсира българо-гръцкия интерконектор. Ние към този момент завършваме лицензирането на " Ай Си Би Джи " като търговец за транспорт на естествен газ. Веднага откакто постъпи заявление, ще разгледаме и узаконяването на оператора като метафоричен оператор през този интерконектор. Особено от значение е да бъдат спазени две основни дати. До 31 декември да завърши строителството. Ако това не бъде направено, строителят да понесе своите наказания , които са по 90 хиляди евро дневно и второ, до 30 юни да бъдат завършени всичките проби и разрешения по този начин , че най-късно на 1 юли Интерконекторът да проработи . Ако това не бъде изпълнено, това ще бъде единствено в ущърб на нашата енергетика и стопанска система като цяло, добави още Иван Иванов, написа Novini.bg.

Източник: petel.bg