Снимка БулфотоРешението, което се очакваше да вземе днес Правната комисия,

...
Снимка БулфотоРешението, което се очакваше да вземе днес Правната комисия,
Коментари Харесай

Правната комисия прие на първо четене да се закрият специализираните съд и прокуратура

Снимка Булфото

Решението, което се очакваше да вземе през днешния ден Правната комисия, стана факт.  Правната комисия на Народното събрание прие на първо четене законопроектите за промени в Закона за правосъдната власт и в Наказателно-процесуалния кодекс, които плануват закриване на профилираните съд и прокуратура. Комисията отхвърли обаче планът за промени на Николай Хаджигенов за опцията магистратите да могат да вземат участие в избори, като претенденти на непартийна или гражданска квота или като самостоятелен претендент.

В признатите законопроекти се планува още промени в прокуратурата, структурата на Висш съдебен съвет и да се вкара двойно болшинство при избор на ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд.

" Голяма част от делата в профилираните съдилища завършват или с дребни по-размер неоправдателни присъди или съглашения ", съобщи Атанас Славов, съвносители, който показа плана.

Дани Каназирева от ГЕРБ съобщи, че " не е рационална правосъдна промяна " да се закрият спецсъда и спецпрокуратурата. " Това ще хвърли в безпорядък правосъдната система ", добави тя. Радомир Чолаков пък дефинира плановете като " политически рекет ", като изясни, че се желае или да се даде поддръжка, или тези, които са " срещу ", да бъдат оповестени за корупционери.

Министърът на правораздаването Десислава Ахладова разяснява, че не е изтънчено мнение по законопроекта от министерството. По думите ѝ такова не било поискано и от Висшия правосъден съвет. Тя уточни още, че не са показани данни за успеваемостта на спецсъда и прокуратура.

Вътрешният министър Христо Терзийски уточни, че от Министерство на вътрешните работи не е било поискано мнение по законопроектите. Той показа данни, че за интервала от 2015 до март 2021 година Спецпрокуратура и ГДБОП са работили по 735 досъдебни производства против незаконни групи, а по тях са повдигнати обвинявания на над 3500 души.

Крум Зарков от Българска социалистическа партия съобщи, че левицата ще поддържа измененията на първо четене, само че уточни, че не би трябвало да се позволява делата от профилираните съдилища да стартират от начало, след закриването им. Той добави, че има и други неща, които би трябвало да се премислят и Българска социалистическа партия е подготвена да спомага. " Закриването на тези съдилища е наложителна мярка, само че тя би трябвало да се направи умерено и професионално ", съобщи Зарков.

Хамид Хамид от Движение за права и свободи прикани да не се " претупва " дебата, като уточни, че Движение за права и свободи ще гласоподава срещу плана на " Демократична България " на първо четене, само че означи, че не са против тематиката всъщност.

Министър Терзийски разяснява пред медиите, че има смисъл от профилираното правораздаване и даде образец с триумфите в битката с незаконните групите за телефонните измами и за разпространяване на опиати. По думите му всеки ден се покачва доверието на партньорските служби към структурите у нас работещи против проведената престъпност. Той изясни, че със основаването на профилирани прокурори са се основали екипи, които са натрупали опит и са се специализирали, като са влезнали в елементи по оперативно-издирвателната работа и провеждането и планирането на процесуално-следствени дейности.

Десислава Атанасова, водач на групата на ГЕРБ в Народно събрание сподели пред публицисти, че те не са срещу разискването на тематиката за промени в правосъдната система, само че не и такива да се вършат " за една нощ ". " Демократична България " и " Изправи се. Мутри вън! " се пробват на мрачно и без никакъв експертен коректив да преобърнат цялата правосъдна система ", сподели Атанасова и добави, че по плановете не е имало наложителни мнения от Министерския съвет и Висшия правосъден съвет, написа Novini.bg.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР