снимка: БулфотоПроверките започнаха след подозрения за незаконни трансплантации на органи

...
снимка: БулфотоПроверките започнаха след подозрения за незаконни трансплантации на органи
Коментари Харесай

Агенцията по трансплантации: Голяма част от обявените за донори не съществуват

снимка: Булфото

Проверките започнаха след съмнения за противозаконни трансплантации на органи в болница " Лозенец ".

Агенцията по трансплантации е проверила непознатите жителите, донори и трансплантирани у нас,  и инспекцията е посочила, че огромна част от тях не съществуват, заяви БГНЕС, като цитира заместник-министърът на опазването на здравето доктор Димитър Петров:

„ Агенцията по трансплантации е пуснала непознатите жители за инспекция дали има такива. Получените отговори са, че няма такива лица. Проверката е направена по линия на Министерство на външните работи. Пуска се питане и външно ревизира, само че те не се намесват директно, единствено вършат запитването по отношение на трансплантацията. Тези отговори са дадени на здравния министър по някое време, само че той нищо не е подхванал “, посочи зам.-министърът.

На 3 юни министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров освободи шефа на болница „ Лозенец “ проф. Любомир Спасов заради подозрения за извършвани трансплантации на органи в нарушаване на настоящото законодателство. Той цитира интервал от 2019 година до края на април 2021 година, когато в лечебното заведение са осъществени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори:

„ Всички донори са младежи от Украйна и Молдова. Донорите са племенници, а рецепиентите са техни чичовци, само че от Оман, Израел и други страни. Има всички учредения да се счита, че те не са родственици “, уточни здравният министър и акцентира, че това е съществено нарушаване на закона и съставлява закононарушение.

На 4 юни , който включва доцент доктор Радосвет Горнев, адв. Ивиян Симеонов и Орлин Недев, само че при започване на тази седмица стана известно, че Софийският градски съд е удовлетворил настояването на проф. Любомир Спасов за прекъсване на регистрация на новото управление на здравното заведение до привършване на производството по тъжба на Спасов.

Заместник-министърът на опазването на здравето доктор Димитър Петров разяснява пред БГНЕС, че с тези си дейности Спасов се пробва да остане в болничното заведение. Това, съгласно доктор Петров, подухва на подозрението, че някогашният шеф може да се опита да укрие доказателства:

„ Целта е провлачване във времето на цялата история с вярата нещо да се случи след изборите и да се потулят нещата. Ако той се надява на това, няма да се случи. Надеждите му са напразни “, акцентира заместник-министърът на опазването на здравето.

Д-р Петров също по този начин съобщи, че Агенция " Медицински контрол " е сезирала ДАНС и предходния здравен министър за случаите на противозаконни трансплантации. ДАНС е препратила информацията и до ГДБОП.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР