Снимка БулфотоПрез следващите пет години само в западната германска провинция

...
Снимка БулфотоПрез следващите пет години само в западната германска провинция
Коментари Харесай

Германия спешно търси десетки хиляди майстори

Снимка Булфото

През идващите пет години единствено в западната немска провинция Северен Рейн-Вестфалия цели 30 000 занаятчийски предприятия ще би трябвало да си търсят нови шефове. Причината: сегашните притежатели желаят най-накрая да излязат в пенсия. Намирането на наместник обаче се оказва мъчно начинание. Манфред Рил от град Витен в Рурската област го знае от личен опит. Неговата електротехническа компания " Рьослер " върви доста добре, има огромен брой непрекъснати клиенти и общо 20 служащи. Дъщерите му обаче не желаят да поемат управлението на предприятието. Нито пък четиримата му основни техници, написа money.bg.

" Предпочитат да останат на позицията, на която са в този момент ", споделя в изявление за радио WDR2 70-годишният немец, който към този момент три години търси човек, който да го наследи отпред на компанията. " В днешно време доста хора избират да не поемат рикове и да не носят отговорност, защото желаят да имат повече време за фамилията си ", изяснява в тази връзка Биргит Хемзинг от Занаятчийската камара в Дюселдорф.

Ако до две години не откри подобаващ претендент, Манфред Рил ще би трябвало да закрие предприятието си. Подобна орис грози цели 4 000 занаятчийски предприятия в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Проблем обаче е освен неналичието на хора, които да поемат управлението на дадена компания, а най-много дефицитът на занаятчии като цяло.

Младежите не желаят да стават занаятчии

" При нас претендентите за придобиване на занаятчийска подготовка минават първо триседмичен стаж. За страдание множеството се отхвърлят от специалността още през този интервал ", оплаква се притежател на занаятчийско дружество пред радио WDR2. Водопроводчик от Кьолн пък признава, че доста малко от претендентите имат нужните качества. Анжело Димперио, притежател на компания за апаратура и ремонт на санитарна и отоплителна техника, е още по-директен: " 18 от 20 претенденти изобщо не стават за тази специалност ", споделя той пред кьолнския вестник " Експрес ".

Недостигът на майстори и техници се усеща и от клиентите. Много компании отхвърлят поръчки или пък ги извършват чак след месеци. Ако да вземем за пример се обадите през март, с цел да сменят крана на чешмата ви с по-модерен, евентуално ще ви отговорят, че могат да изпълнят поръчката чак през юли. Ако пък ви би трябвало зидар, ще ви се наложи да чакате приблизително 11 седмици. За електротехник се чака минимум 9 седмици. През последните години запитванията са толкоз доста, че редица занаятчийски предприятия в Северен Рейн-Вестфалия въобще не одобряват нови клиенти и откликват единствено при незабавни случаи. Или пък изискват непристойно високи цени за дреболии. Потвърждава го Ерик Уве Амая от кьолнското съдружие " Дом и благосъстоятелност ": " Някои предприятия преднамерено показват прекомерно високи цени за дребни ремонти - с цел да накарат клиентите сами да се откажат от поръчката си ".

Как се стигна дотук?

Допреди десетина години занаятчийският отрасъл в Германия беше в застой. Покрай международната финансова рецесия обаче лихвите спаднаха доста, в следствие от което от 2010 насам в строителството се следи същински взрив. Все повече хора си строят личен дом или пък се захващат с главен ремонт. А за това са нужни водопроводчици, електротехници, фаянсаджии, дърводелци, зидари...

Но взривът в строителството не е единствената причина за това развиване - все по-малко младежи избират занаятчийски специалности, тъй като избират да завършат висше обучение, вместо да се образоват три години за придобиването на професионална подготовка. " Занаятчийството е доста забавен бранш, цялостен с вълнуващи специалности. И заплащането е доста положително. Често занаятчиите печелят даже повече от някои висшисти ", споделя министър-председателят на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет в изявление за WDR2. И прибавя: " Задача на политиката, на медиите и на занаятчийските организации е да подобрят имиджа на тези специалности ".

Но по какъв начин се стигна дотук? " Години наред Организацията за икономическо съдействие и развиване твърдеше, че в Германия има прекомерно малко висшисти. И че човек има положителни шансове за професионална реализация единствено в случай че получи положително обучение ", споделя Ханс-Петер Волзайфер от Занаятчийската камара в Кьолн във включване онлайн по WDR2. И прибавя, че точно това е повода за влошения имидж на специалностите от занаятчийския отрасъл. " Днес 60% от зрелостниците не престават образованието си във висши образователни заведения. И внезапно няма задоволително хора за цели 130 занаятчийски специалности ", показва специалистът.

Добри пари, съвсем никаква безработица

При това заплащането в този отрасъл не е по никакъв начин неприятно. Още по време на образованието си младежите получават заплата - за разлика от студентите. " През третата година от професионалното си образование занаятчиите получават 14 000 евро годишно ", споделя Волзайфер и прибавя: " Освен това сред заплатите на занаятчиите и на приключилите бакалавърска степен няма съвсем никаква разлика. А безработицата в занаятчийския отрасъл е единствено 1,6% ".

" Крайно време е да се разделим с тази фикс идея за още и още учени ", четем в коментар по тематиката на WDR4. " Навсякъде споделят: младежите би трябвало да следват, единствено с висше обучение можеш да постигнеш нещо. И ето, че през днешния ден университетите са претъпкани (...) В центъра на вниманието са все висшите образователни заведения. В новия съдружен контракт думата " студент " се среща цели 24 пъти, до момента в който за " учащ се за майстор " става дума единствено два пъти - и то по отношение на това, че кандидат-занаятчиите получават безвъзмездна карта за превоз. (...) За да подобрят имиджа на занаятчийския отрасъл, с цел да създадат тези специалности по-привлекателни за младежите, политиците би трябвало да свършат доста повече. Само с безвъзмездни билети няма да стане. "
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР