снимка БулфотоПовечето от хотелите стоят затворени и нямат право на

...
снимка БулфотоПовечето от хотелите стоят затворени и нямат право на
Коментари Харесай

Хотелиерският бранш: Държавата трябва да ни подпомогне с компенсации

снимка Булфото

Повечето от хотелите стоят затворени и нямат право на обезщетения, а тези, които въпреки всичко работят, едвам кретат. Необходимо е страната да подкрепи хотелиерския отрасъл с целеви обезщетения, защото досега за този бранш такива липсват. Това разяснява ръководителят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев. 

Той взе участие в Консултативния съвет по туризъм, пишат от Асоциацията, съобщи.

Част от хотелите не са получили и помощите за опазване на личния състав, макар обещанието на здравния министър Костадин Ангелов, че средствата ще бъдат изплащани в период. На част от хотелиерите не са превеждани суми от края на септември.

Затова от БХРА оферират да бъде основана специфична скица за подкрепяне на бизнеса, като хотелите да бъдат обезщетени с 30% от спада на оборота им за съответния интервал. По този метод местата за настаняване в дестинациите, които бяха по-малко наранени от рецесията ще получат и по-малки обезщетения. А повече средства ще има за най-пострадалите сезонни и градски хотели, изясни Щерев.

Писмо с предлагането на БХРА ще бъде изпратено до отрасловите министри в кабинета и до премиера Бойко Борисов в понеделник (22 февруари).

Щерев акцентира, че без обезпечаване на ликвидни средства за старт на летния сезон и без удължение на облекчените условия по старите заеми, огромна част от хотелите това лято няма да отворят, а някои може и да банкрутират.

България би трябвало да се популяризира като безвредна дестинация, в която през предишния сезон не пламна нито едно огнище на заболяването в курорт и нито един екскурзиант не се болести с ковид в хотел, акцентира Щерев.

Министърът на туризма Марияна Николова би трябвало да даде старт на летния сезон още на Великден. И да се намерения за отпадане на PCR тестванията за идващи от райони с малко разпространяване на заболяването, за двустранни съглашения с страни по отношение на към този момент имунизираните посетители, изиска още Щерев.

За да се подтикват непознатите туроператори да изпращат туристи в България, освен би трябвало да се продължи схемата за подкрепяне с 35 евро на екскурзиант, дошъл у нас с чартър, само че и да се вкарат и сходни дотации за идващите посетители с проведен сухоземен превоз като рейсове и влакове, акцентира Щерев. Както и да се вкарат зелени директни коридори, защото те ще са главният канал за идващите туристи през идния летен сезон.

Необходимо е и да се понижат още веднъж концесионните такси, като това да кореспондира и със значително по-ниски цени на предлаганите услуги като чадъри и шезлонги, акцентира Щерев.

Нужно е страната да намерения за стратегии компенсации и преквалификация на сезонните служащи, с цел да се запазят квалифицираните фрагменти. Защото даже и притежателят на хотел да дава висока заплата, в случай че служащият е ангажиран единствено три месеца в годината, а през останалото време не получава и стотинка, той напуща бранша и търси друго прехранване, изясни Щерев.

А добър туристически артикул може да бъде развъртян единствено с положителни фрагменти, безапелационен е ръководителят на БХРА.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР