Снимка БулфотоПосланикът на САЩ в България обяви какви ще бъдат

...
Снимка БулфотоПосланикът на САЩ в България обяви какви ще бъдат
Коментари Харесай

Посланик Херо Мустафа: България ще продължи да бъде важен съюзник на САЩ

Снимка Булфото

Посланикът на Съединени американски щати в България разгласи какви ще бъдат връзките сред двете страни отсега нататък, откакто Джо Байдън стана президент на американската страна.

Новата администрация е на работа по – малко от ден. Но това, което аз мога да кажа сигурно е, че България ще продължи да бъде значим съдружник за Съединените щати. Аз ще продължа да работя в тази посока, както съм работила и в последната година. Сега повече от всеки път ние имаме потребност да подкрепим нашите сътрудници в това число и за запазване на върховенството на закона. “ Така в изявление пред  посланикът на Съединените щати в България Н. Пр. Херо Мустафа разяснява встъпването в служба на президента Джо Байдън.

Херо Мустафа изтъка, че ще продължат да поддържат другите етнически общности и вероизповедания, както и уязвимите от обществено изключване общности в България. Като образец за това Мустафа уточни назначенията в кабинета на Джо Байдън, в който има огромно многообразие – има доста дами, които вземат участие в него.

По думите ѝ мирното предаване на властта и възобновяване на полезностите на ръководството посредством избори, свободата на словото и събиранията, са в сърцевината на американската народна власт, написа tribune.bg.

„ Встъпването в служба на нов президент е красиво, алегорично събитие, което ме изпълва с голяма горделивост и страхопочитание за всичко това, което Америка въплъщава “, означи в предаването „ Хоризонт до обед “ посланикът на Съединените щати в България.

„ Ние организираме церемонии по встъпване в служба на всеки четири години от 1789 година насам. Тези обвързани с демокрацията институции и обичаи са значими и вчерашната гала ме развълнува същински, както при всяко встъпване в служба. Това е възобновяване на уговорката на Америка към идеалите на демокрацията “, счита Н. Пр. Херо Мустафа.

„ Вчера станахме очевидци на спокойно предаване на властта. Бившият президент Тръмп пожела на новата администрация на Байдън огромен шанс и триумф и сподели също, че бъдещето на нашата страна в никакъв случай не е било по-добро. Нашата народна власт е била поставяна на тествания и в предишното, само че постоянно е излизала по-силна от тези тествания “, съобщи още посланикът.

Като образец Херо Мустафа уточни опцията на досегашния президент Тръмп да внесе пред съда изказвания за измами по време на изборите през ноември даже пред Върховният съд.

„ И по всички 60 каузи съдиите организираха обективни правосъдни процеси, произнесоха се със правосъдни актове според американското право, и в доста от случаите тези правосъдни актове даже бяха постановени от съдии назначени от същия президент – ето това е мощна народна власт “.

В отговор на въпрос какво е главното предизвикателство за президента Джо Байдън, който встъпва в служба за пръв път в изискванията на продължаваща процедура по импийчмънт на предшественика му Доналд Тръмп, Херо Мустафа разяснява: „ Предизвикателството е същото като това, пред което са били изправени всички неотдавнашни президенти – да предизвикват единството, както и пътя напред на нашата страна. Работила съм с Джо Байдън преди и знам, че той е обединител. В речта му също бяха посочени значимите тематики – обич, вяра, оптимизъм – тъкмо това въплъщава Америка. С единение можем да реализираме велики неща – през вчерашния ден Джо Байдън сподели, че това е бил ден на демокрацията и аз имам вяра в това “.

По отношение на новата външната политика на Съединени американски щати и въпросите за връщане към трансатлантическото съдействие в цялост, посланикът на Съединени американски щати съобщи: „ Рано е да се каже какво би подхванала новата администрация, те са от ден на новата си работа и явно приоритет ще бъде оправянето с пандемията, наред с това аз съм уверена, че връзките с Европейския съюз, които са били постоянно значими, ще станат по-силни. Очаквам с неспокойствие още по-близко съдействие с моите сътрудници от Европейския съюз.

Във връзка с подхванати по – рано дейности можем да откроим значими области със международен приоритет като климат, кибер въпроси и нововъзникващи технологии. “

На въпрос за точките на напрежение и в каква посока ще е смяната на политиката към Русия Херо Мустафа посочи: „ Нашият нов държавен секретар- господин Антъни Блинкен, който е номиниран за длъжността и надяваме се ще получи удостоверение на своята номинация пред Конгреса напълно скоро, ще продължи да работи по тези въпроси. Аз не желая да задминавам събитията, само че тези въпроси не са нови за нашите законодателни органи и напълно скоро ще чуем информация от Конгреса и тогава ще можем да приказваме по -подробно. “

Относно газовите планове като Турски поток и Северен поток Херо Мустафа съобщи: „ Енергетиката е значим въпрос за американските администрации през последните две десетилетия, и новата администрация ще продължи да се концентрира върху въпросите на енергетиката. Относно въпросът ви за Турски, Северен поток и останалите тръбопроводи, аз ще изчакам новата администрация да предложи своята посока на придвижване, преди да разясня. "

По тематиката за Близкия изток и какво да чакаме в политическите взаимоотношения там, като се има и поради, че Херо Мустафа е била консултант на Байдън, до момента в който той е бил вицепрезидент по Близкия Изток, посланикът на Съединени американски щати съобщи: „ Аз бях консултант по въпросите на Близкия Изток и на Южна и Централна Азия, традицията е, дипломатите да изчакат администрацията да отговори на тези въпроси непосредствено, откакто са подготвени с отговорите каква посока ще следват. “

Какво ще е най-важното за новата администрация по отношение на връзките на Съединени американски щати и България - значимо ли ще е спазването на върховенството на закона – на този въпрос Херо Мустафа посочи: „ От събитията в Съединени американски щати до през днешния ден разбрах, че все пак американските жители желаят нашата витална народна власт да продължи да действа и имат вяра в процесите, които подсигуряват държавно управление на народа и спокойно предаване на властта. “

Според посланикът на Съединените щати в България Херо Мустафа думата, която ще употребяват историците, с цел да опишат тази епоха от американската история е „ резистентност “.

„ Насилието и беззаконието нямат място в никоя демократична система. Но това, което е значимо за мен след събитията от щурма на Капитолия, е бързото възобновяване на реда и изправяне пред правораздаването на нарушилите закона. “

За първи път в историята цветнокожа жена стана вицепрезидент на Съединените щати и съгласно Херо Мустафа има доста удивителни дами освен в политикатаи в дипломацията, само че и в публицистиката на всички места по света: „ Жените могат да трансформират всичко на международната политическа система- това е моят отговор. “

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР