Снимка БулфотоПазарът на недвижими имоти може да предизвика следващата криза

...
Снимка БулфотоПазарът на недвижими имоти може да предизвика следващата криза
Коментари Харесай

ЕЦБ: Идва нова криза в Европа, този път ще започне от пазара на недвижимите имоти

Снимка Булфото

Пазарът на недвижими парцели може да провокира идната рецесия в Европа. Това съобщи специалистът на Европейската централна банка Даниеле Нои в изявление за Латвийската осведомителна организация, предава БГНЕС.

Според нея обаче банките в този момент са по-подготвени да се оправят с сходни разтърсвания, в сравнение с са били преди десетилетие. На фона на рекордно ниските лихви цените на недвижимите парцели неимоверно са се покачили и то в няколко „ горещи ” местоположения.

Експерти предизвестяват, че облекчената валутна политика крие опасности от изкуствено надуване на балона на имотния пазар, което може да докара до неговото пръсване и евентуална рецесия.

„ Какво би могло да докара до идната рецесия? Не знам тъкмо, само че допускам, че това може да е пазарът на недвижими парцели ”, твърди Нои в изявлението. „ Знаем сигурно, че ще има нова рецесия. Но не знаем по кое време и за какво ще възникне тя. ”

Въпреки че като цяло капитализацията на банките е по-добра, ликвидността е огромна и парите са „ евтини ”, специалистът предизвести, че някои банки не са съумели да си подсигурят спомагателни гаранции да наберат спомагателна ликвидност на пазара, когато са под напън.

„ Това, което към момента липсва е Европейска застраховка на депозитите ”, показва Нои. „ Знам, че някои страни от Северна и Източна Европа желаят да видят по-решително понижаване на рисковете в банките от еврозоната преди да бъдат подхванати каквито и да било по-нататъшни дейности. Лично аз мисля, че рисковете към този момент доста бяха понижени. Затова в този момент е време да продължим напред ”, прибавя тя.

По отношение на прибалтийските страни Нои предизвести, че повишението на цената на комерсиалните парцели съставлява риск, както и потреблението на променливи лихвени проценти, защото няма гаранции, че заплатите и облагите ще порастват редом с лихвите. Всичко това съставлява и по-голям риск за северните страни, защото скандинавските банки имат огромна част от прибалтийските финансови институции, добавя Нои.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР