Снимка БулфотоПървата изява на Слави Трифонов на избори прикова вниманието

...
Снимка БулфотоПървата изява на Слави Трифонов на избори прикова вниманието
Коментари Харесай

Западни медии за представянето на Слави на изборите: Рок, мотор и популизъм и Новият шериф на града

Снимка Булфото

Първата изява на Слави Трифонов на избори прикова вниманието и на медии извън страната.  „ Рок, мотор и популизъм “, „ Българският Бепе Грило “ и „ Новият шериф на града “.  Под такива заглавия западни издания пробват да обяснят на читателите си кой е Слави Трифонов, водачът на втората парламентарна мощ след изборите, пише bg-voice. 

На процедура всички осведомителни организации и и издания не описват нищо за партийна платформа на „ ИТН “ и възгледите на Трифонов и не престават да развиват тезите си за какво и на кого се харесва той.

Единствена в англоезичната платформа за публицисти от Балканите bne IntelliNews се повдига въпросът, че Трифонов би трябвало да даде отговори за хипотетичните си връзки с „ Мултигруп “. Мнозина се притесняват, че на България й следва още от същото, което се случи до момента, а двамата с Борисов са мъже с огромно его, не приказват с медиите и взимат решенията в партиите си без диспути, написа изданието.

В дните преди вота вестник „ Нойе цюрихер цайтунг “ написа, че той е „ мегафон на недоволните “. В публикацията, представена от „ Дойче веле “ се напомня появяването на Трифонов на мотоциклет пред многохилядната аудитория на стадиона преди пет години: „ Непрекъснато надува газта, а моторът реве. Застаряващият мъж наподобява на младеж, който се пробва да притегли внимание посред село. Хиляди хора го считат за избавител, тъй като той ги измъква от всекидневието и ги води в различен свят ", написа вестникът. „ Особено хората от провинцията харесват „ Слави “ (както го назовават навсякъде), тъй като той им предлага таман тези пояснения за окаяното им състояние, в които имат вяра и те самите. Той им приказва за изчезналите левчета в портмонето, за чувството, че в тази най-бедна страна от Европейски Съюз нямат късмет да се измъкнат от село и да създадат професионална кариера. За възприятието, че всичко се направлява от една мафия в страната, и че на никого не може да се има вяра, “ четем още в разбора на цюрихското издание.
Вестникът написа, че Трифонов приканва към опозиция българите, които се усещат безпомощни и не виждат никаква вероятност. В края на публикацията четем: „ Изявите на Слави са вентил за гнева на хората. А за неговите почитатели това е задоволително. “

Холандският вестник De Standaard напомни,  че Трифонов от 90-те години насам се подиграва с ръководещите и е декларирал политическите си упоритости още през 2017 година,  макар да е основал партията си едвам през 2019 година Той ловко сърфира по вълната на митингите от предишното лято с говоренето си против системата и елитите в страната, продължава изданието. „ Трифонов направи акция без нито един афиш или реклама. Нито той, нито членовете на партията му – подбрани все едно ще играят в телевизия – даде изявление или взе участие в диспути в обичайните медии и споделяха само през телевизионния му канал или обществените мрежи. “

De Standaard прави паралел с италианския комедиант Бепе Грило, основал през 2009 година антисистемното и популистко с ляв уклон придвижване „ Пет звезди “,  откакто закупи популярност точно в малкия екран. „ Трифонов постоянно се нахвърля освен върху истеблишмънта, само че и против обичайните медии, които счита за придворни прислужници на ръководещите. „ Знам го, тъй като съм работил в тях години наред “, споделя той. “ Вестникът приключва с неизвестността какво по-точно счита да прави Трифонов. „ Той не разкрива картите си, а след успеха единствено благодари на гласоподавателите си във „ Facebook “ с думите „ Днес вие сте спечелилите! Вие взехте властта и смяната е неизбежна “. 

В италианския „ Ла Република “ Слави Трифонов е разказан като „ артист, прочут с това, че осъжда – въпреки и с нотка на равнодушие – корупията в песните си, телевизионна звезда с най-популярното токшоу, трошил тв приемници с секира на площада, тъй като символизирали осведомителната власт на управлявщите “.  Андреа Таркини написа още, че Трифонов е „ върл зложелател на корупцията и елита, родолюбец с лек националистически отенък, само че в никакъв случай не е неприятелски към малцинствата “.

Авторът сащо го назовава „ Бепе Грило в балкански сос “  и споделя, че са без отговори въпросите накъде фактически желае да поведе страната и с кого ще ръководи. „ Разликата сред мен и Грило или Тръмп е, че аз желая да дам на хората по-добър живот, не да ръководя “, цитира думите му „ Ла Република “. Политика в името на елементарните хора, жертви на олигарсите, е лайтмотив на програмата му и обръщение, което той популяризира с песните си, добавя изданието. „ Сега е негов ред да се появи като идващият „ избавител “ и с него всичко е допустимо – държавно управление от технократи, договорка персонално с Борисов – тъй като дали и какви граници си е сложил, никой не знае. “

Българи, с които е разговарял Таркини, припомнят, че Трифонов от дълго време има някакъв политически облик в обществото, само че постоянно е бил прекомерно общ в концепциите си за икономическа, вътрешна и интернационална политика, както и че в действителност е кадърен да оправи проблемите на страната.

„ Франс прес “ показва, че Трифонов се е възползвал от протестното придвижване на 2020 година без да взе участие в него.  Мира Радева споделя за организацията, че той е водил акцията си извънредно от студиото на личната си телевизия, ориентирана най-вече към аполитизираните младежи на възраст 18-30 години, както и че е спечелил забележителна част от гласувалите в чужбина. 

Това е оповестено и на уеб страниците на френски малките екрани и белгийски издания. Радио „ Франс ентернасионал “ употребява елементи от този репортаж на Агенция Франс Прес и добавя: „ Фолк поп артист, ефирен водещ, комедиант, Слави Трифонов прибавя още една нова роля в биографията си – на политик без никакъв опит , само че кадърен да повлияе върху образуването на новото държавно управление “.

Испанският вестник „ АВС “ също припомня, че известността на Трифонов се дължи на десетгодишното му наличие с шоу  в най-популярната телевизия, както и на остроумен трик в последния миг – концерт с родолюбив звук и национални флагове по празните седалки в залата.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР