снимка БулфотоПапа Франциск налага нови правила във Ватикана. Целта му

...
снимка БулфотоПапа Франциск налага нови правила във Ватикана. Целта му
Коментари Харесай

Папа Франциск наложи нови правила във Ватикана

снимка Булфото

Папа Франциск постанова нови правила във Ватикана. Целта му е да пребори корупцията, съобщи Агенция Франс Прес.

Висшите чиновници в Светия трон ще би трябвало да заявяват, че в никакъв случай не са били осъждани, съдени или разследвани за присъединяване в проведена престъпност, корупция, измами, тероризъм, пране на пари, употреба на малолетни или укриване на налози. Освен това ще им бъде неразрешено осъществяването на избрани вложения. Всички чиновници на Ватикана вече не би трябвало да одобряват подаръцисвързани с работата, на стойност над 40 евро (48 долара). Те също по този начин ще би трябвало да заявяват, че активите им не се държат в " данъчни убежища " или не влагат в компании, чиято политика опонира на доктрината на църквата. Тази декларация ще се вършат при наемането на върховен чиновник и по-късно на всеки две години. Ако някой излъже в декларацията си, при определяне, той ще бъде уволнен и съден, написа.

Скоро откакто беше определен за водач на 1,3 милиарда католици в света през 2013 година, папа Франциск даде обещание да продължи напъните за битка с корупцията, стартирани от неговия предходник Бенедикт XVI. Аржентинският понтифик затвори хиляди подозрителни сметки, реформира законите, уволни висши финансови чиновници и се опита да " рационализира " администрацията на Светия трон.

В продължение на десетилетия обаче банката на Ватикана, известна като IOR, е въвлечена в множество скандали като през 2018 година към този момент някогашният й шеф беше уволнен и съден по обвинявания в заграбване и пране на пари.

През септември папата изиска оставката на италианския кардинал Анджело Бечиу, негов непосредствен консултант, който беше упрекнат в източване на средства предопределени за бедните. Обвинение, което Бечиу отхвърля.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР