Снимка БулфотоОздравителният план на Министерството на здравеопазването не предвижда кадрови

...
Снимка БулфотоОздравителният план на Министерството на здравеопазването не предвижда кадрови
Коментари Харесай

Шефът на Пирогов обясни какво ще се случва в болницата заради Оздравителния план на МЗ

Снимка Булфото

Оздравителният проект на Министерството на здравеопазването не планува кадрови съкращения или разтърсвания за пациентите. Това съобщи изпълнителният шеф на УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов “ проф. Асен Балтов по време на брифинг по отношение на оздравителния проект на болничното заведение, оповестява „ Фокус “.

„ Днес бе показан проект за фиансово излекуване от Министерство на здравеопазването. Работата по него стартира незабавно. Той не планува съкращения на медицински фрагменти – лекари, сестри и санитари. Напротив, ще усъвършенстваме структурите, включващи сграден фонд и инсталация. Търси се оптималната успеваемост по отношение на сградния фонд и това, което имаме като фрагменти. Няма да има разтърсвания и за пациентите. От през вчерашния ден влезе в действие така наречен триажна система “, разяснява проф. Балтов.

По думите му в „ Пирогов “ работят 2150 индивида, от които към 120 са заети в администрацията. „ Ще имаме 1 хирургична клиника, до момента бяха 4. „ Урология “ бяха 5 отделения, в този момент ще бъдат 3. Предстои публично разкриване на детската травматология. Вървим в реда, който сме заложили отпреди 1 година “, сподели още той. 

Правим преструктуриране на клиниките и отделенията, само че никога няма да позволим да си изпуснем скъпите фрагменти, безапелационен бе той.

„ Направена е нова регистратура, от където минават всички пациенти. Част от лекарите ще бъдат разпределени както в клиниките, по този начин и в Спешното поделение и новоизградения медицински център. Идеята е да създадем едно уедряване, което да ни разреши да бъдем оптимално ефикасни, тъй като това, което беше досега, постановяваше да имаме към 2700 души личен състав, в случай че тези структури бяха изпълнени със наличие, както изискват медицинските стандарти. Травматологиите също бяха 4, като всички бяха с дублираща се активност – нещо, което Законът за лечебната активност не го разрешава “, разяснява проф. Балтов.

По думите му по тази причина вършат така наречен преструктуриране, само че никога няма да си разрешат да изтърван скъпи фрагменти. „ Искаме оптимално да включим в работата и нашите специализанти, които са към 130. 46 са клиниките и отделенията, ние ги окрупняваме и стават 30. Успяхме да предоговорим част от отговорностите на „ Пирогов “, тъй че да не бъдат търсени спомагателни лихви. Направили сме съглашения, които да ни разрешат да успеем да се оправим с насъбраните задължения през последните години “, добави той.

Според него, в случай че съумеят да задържат това движение на работа, мисля, това ще е допустимо. „ В рамките на 3 години би трябвало да сме ги ликвидирали. В момента тези, които са в просрочие са 14 млн. лева, другите са предоговорени и все едно ги нямаме като задължения. Това беше направено преди време и във ВМА “, сподели още той. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР