Снимка БулфотоОбърнете внимание на имунизационния статус на децата Ви, по

...
Снимка БулфотоОбърнете внимание на имунизационния статус на децата Ви, по
Коментари Харесай

РЗИ-Варна: Имунизирайте си децата

Снимка Булфото

Обърнете внимание на имунизационния статус на децата Ви, във връзка с ваксинопрофилактиката против морбили. Деца, при които е пропусната тази ваксина, би трябвало да бъдат неотложно ваксинирани или реимунизирани. Това гласи апел на Регионалната здравна ревизия (РЗИ) във Варна към родителите. Целта е да се предпазят неимунизираните и нереимунизираните деца от заболяване и да не се допусне епидемиологично разпространяване на морбили на територията на нашата страна.

„ По мотив на създалата се епидемиологична обстановка с морбили у нас, е належащо Вашето подпомагане, с цел да не допуснем разпространяване на една тежка инфекциозна болест, която у неимунизираните лица постоянно протича с затруднение, стигащи от време на време и до инвалидизация ”, се отбелязва в известието.

От РЗИ напомнят, че единственото несъмнено средство за предотвратяване от морбили е ваксинопрофилактиката. Прилага се комбинирана ваксина против морбили, паротит и рубеола на 13-месечна възраст и на 12-годишна възраст.

Предаването на болестта става по въздушно-капков път - при диалект, кихане, кашляне и при рев със сълзите. Обикновено заразяването става при непосредствен контакт със инфектирания в закрити пространства, градски превоз, учебни заведения. Входна врата за вируса е лигавицата на горните дихателни пътища и конюнктивите. Възприемчивостта към болестта е съвсем 100%, т.е. всички контактни, които нямат построен имунитет, се разболяват. Най-често болестта поражда в края на зимата и напролет. Имунитетът след преболедуване от морбили е дълготраен и доживотен. Инкубационният интервал на болестта (времето от момента на попадане на вируса в организма до цялостната клинична изява) е къс – 7-10 дни. Заболяването от морбили води до внезапен спад на имунитета, заради което доста постоянно се следят затруднения. Те се дължат от една страна на директните увреждания от вируса, а от друга – на вторично добавените бактериални причинители (пневмококи, стрептококи, стафилококи и др.).Усложненията от страна на белите дробове са под формата на бронхити, бронхиолити и пневмонии, а увреждането на нервната система протича като енцефалити и менинго-енцефалити.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР