снимка БулфотоНай-вероятно още тази седмица президентът Румен Радев ще разпусне

...
снимка БулфотоНай-вероятно още тази седмица президентът Румен Радев ще разпусне
Коментари Харесай

Експерт: Президентът разпуска новия парламент още тази седмица

снимка Булфото

Най-вероятно още тази седмица президентът Румен Радев ще разпусне новоизбраното преди месец Народно заседание.

В правото има разбиране за рационален период – по кое време да бъде разхлабен Народното събрание, в случай че Българска социалистическа партия върне мандата за сформиране на държавно управление незабавно. Това разясни някогашният парламентарен арбитър и член на Комисия за защита на конкуренцията Пламен Киров.

Според Киров, най-вероятно датата на идващите парламентарни избори ще е 11 юли. Той чака Румен Радев да издаде декрет за разформироване на 45 Народно заседание на 7 май.

Продължителността на ръководство на служебно държавно управление е " към 3 месеца ", разясни Киров пред Българска национална телевизия. Не е допустимо да бъде назначено служебно държавно управление с небосвод на ръководство до Нова година, добави той.

Президентът ще излъчва служебни кабинети до тогава, до момента в който настоящ парламент не може да излъчи постоянно държавно управление. Има период, в който президентът не може да разпуска парламент, който не е излъчил държавно управление – по-малко от 3 месеца до края на мандата му. Бройте от 22 януари, 2022 година обратно, посъветва Киров.

Служебният кабинет не може да актуализира бюджета, да тегли заема – т.е. всички дейности, за които има потребност от утвърждение на Народното събрание. Може обаче да прави проверка на предходно ръководство, съобщи Киров. Той даде образец със служебното държавно управление на Стефан Софиянски, което стартира процедурата за влизането ни в НАТО.

Изборите се организират от ЦИК, а служебното държавно управление обезпечава логистиката и парите, напомни някогашният парламентарен арбитър. И уточни, че президентът в този момент може да върне предложение за кандидатура за ЦИК и да изиска друга кандидатура. Киров дефинира като " малко шокиращо "  предложенията на Българска социалистическа партия, тъй като при трите им кандидатури няма нито един правист. Сред предложенията е Емил Войнов, който от ГЕРБ показаха като " провинен "  за комплицираните протоколи на постоянните избори на 4 април, 2021 година. Бившият парламентарен арбитър предизвести и, че ЦИК ще би трябвало да работи доста плътно поради свитите периоди – да вземем за пример на 57-мия ден преди датата на изборите би трябвало да се почнат съвещания за Районните изборни комисии, на 56-тия би трябвало да се утвърдят изборните региони.

За край Киров сподели, че има комична обстановка - камерите т.е. видеонаблюдението ще следи машините, откакто на идващите избори във всички секции с над 300 гласоподаватели ще се гласоподава единствено машинно. " Доста комични обстановки ще има ", предвижда Пламен Киров.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР