снимка: БулфотоНай-много секции ще бъдат разкрити във Великобритания - 135,

...
снимка: БулфотоНай-много секции ще бъдат разкрити във Великобритания - 135,
Коментари Харесай

ЦИК: На 22 ще бъдат консултациите с политическите партии

снимка: Булфото

Най-много секции ще бъдат разкрити във Англия - 135, следва Турция със 121 и Германия със 116 секции.

Парламентарно-представените партии би трябвало да предложат членове на комисии и за вота в чужбина. Българските общности по места също вършат оферти. Най-много секции за идните избори има във Англия, като единствено в Лондон са 45. А най-екзотичните места, където ще може да гласоподават сънародниците ни са Алжир, Тунис, Сингапур, Катар, Кувейт и Нова Зеландия.

За изборите в чужбина ще трябват не повече от 400 машини, добавя БНР.

" При състояние че сме пред финализация на договарянията със " Смартматик " и най-вероятно ще осигурим в допълнение още 1500, а може би и малко повече устройства, би трябвало да се оправим с машините ", изясни Цветозар Томов - представител на ЦИК.

За превоза им ще дава отговор Министерството на външните работи. Повече секции - по-голяма изборна администрация зад граница - кой ще взе участие в комисиите?

" На 22 ще бъдат консултациите с политическите партии, които са показани в Народното събрание, и които би трябвало да предложат свои представители в комисиите отвън страната. Има голям брой оферти от българските общности по света за присъединяване в организацията на секциите и в това число в секционните комисии ", посочи Цветозар Томов - представител на ЦИК.

С разхлабването на противоепидемичните ограничения в обособените страни, се улеснява и организацията на вота в чужбина.

" Слава Богу, към този момент само в Малайзия локалните управляващи отхвърлиха да се произведат избори на територията на Малайзия. Нямаме още позволение от Германия, само че чакаме, че ще го получим в точния момент ", разяснява Цветозар Томов.

Предварително подадените заявки от българи зад граница са по-малко спрямо вота през април. Но всеки, който реши да гласоподава даже в самия ден на вота, ще може да го направи.

" Това е един от проблемите, с които би трябвало да се оправим - да се сътвори такава организация при попълването на документите, тъй като тези хора би трябвало да подават заявления, че не са дали своят вот на друго място и няма да гласоподават на друго място. Попълването на имената им в изборните описи, данните, които би трябвало да се попълнят, да става задоволително бързо, с цел да не пораждат опашки по секциите ", добави Цветозар Томов.

Заради сезона на почивките - повече са заявките за гласоподаване и на обичайните туристически дестинации.

" В Гърция имаше много заявки. Най-екзотичната секция може би ще бъде в Доминиканската република ", сподели още представителят на ЦИК.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР