снимка БулфотоНай-бедната страна в ЕС сме, а плащаме най-скъпите цени

...
снимка БулфотоНай-бедната страна в ЕС сме, а плащаме най-скъпите цени
Коментари Харесай

Кашкавалът у нас е с 82% по-скъп, отколкото в Европа

снимка Булфото

Най-бедната страна в Европейски Съюз сме, а плащаме най-скъпите цени за някои от главните артикули на трапезата си

Към края 2020 година междинните цени на едро на кравето масло у нас са били с 2,28 пъти по-високи, в сравнение с е междинната цена в страните от Европейския съюз. При кашкавала цените ни са приблизително с над 82% по-високи.

Това сочи последният бюлетин на Центъра за стопански проучвания в селското стопанство (САРА). През декември у нас междинната цена на едро на маслото е 15,12 лева за кило, а за общността - 6,61 лева, предаде  .

Малко по-ниски са разликите в цените при кашкавалите. Българският всеобщ кашкавал „ Витоша “ през предишния месец се продавал на едро приблизително по 11,07 лева./кг, а аналогичният артикул - сиренето „ Чедър “ в другите страни - по 6,06 лева

Единствено при изкупните цени от производителите на суровото мляко българските цени са по-ниски. Причината за това е, че данните са за 13-те нови членки, признати в Европейски Съюз след 1990 година Средното равнище за тях е 68,47 лева за 100 кг, а у нас - към 63 лева Доц. Божидар Иванов от САРА изясни за „ Монитор “, че в останалите - по-старите членки на Общността има по-различна политика на изкупуване на млякото, която допуска и по-високи цени. По думите му изкупните цени в Гърция, Италия и някои северни страни в Европа са доста по-високи, в сравнение с в други, като повода е в по-голямата регулация на пазара. „ Там по-високите изкупни цени наложителни. В Западна Европа пазарът е много контролиран, съвсем цялата част се изкупува по контракти и има формула за образуване на цените, която се следи въз основата на ценовите показатели на млечните артикули “, разясни доцент Иванов.

Данните на САРА сочат още, че в интервала януари – септември 2020 година в България са създадени 45,9 хиляди тона свинско месо или с близо четвърт по-малко по отношение на година по-рано. Спадът се дължи главно на разпространяването на Африканската чума по свинете (АЧС). Вследствие на болестта поголовието понижава със 162 000 животни спрямо 2018 година През първите пет месеца от годината цените на звук кланично тегло на свинското бяха с 27% по-високи на годишна база. Пандемията от COVID-19 обаче сви търсенето на продукта и цените полетяха надолу, като от месец юни те са под нивата си от 2019 година

Данни са последното четиримесечие на 2020 година разкриват, че кг кланично свинско месо ще ни коства с 0,30 лева по-малко през първият регистриран месец, в сравнение с през последния. Докато през септември звук кланично тегло на свинското е се е търгувал за 3794 лева, през декември прогнозната му цена е спаднала до 3500 лева От САРА чакат, че тя ще се задържи на същото ниво и през първия месец от новата година.

Въпреки наклонността за поевтиняване, цените у нас остават по-високи от средноевропейските.

COVID-19 промени и вкусовите желания на нашенци – свинското на трапезата ни стартира постепенно да отстъпва място на пилешкото. Повишеното търсене на алтернативата на коледната пуйка пък повлия на цените му, които се усилиха доста. Прогнозни данни сочат, че тя ще се увеличи със 100 лева за звук кланично тегло още през януари 2021 година по отношение на месец септември през миналата. Оценки плануват средногодишната цена на пилешкото месо да бъде 2,86лв./кг или с 0,09 лева./кг по-малко по отношение на междинната за 2019 година

По отношение на говеждото и телешкото месо бюлетинът на САРА демонстрира, че от началото на годината до месец юли цените за звук кланично тегло са се повишили по отношение на тези през 2019 година След поевтиняването на свинското през август обаче приблизително с 9% поевтиняват още говеждото и телешкото.

Очакванията са междинната им годишна цена да доближи 4,35 лева./кг - при 4,23 лева./кг за предходната година и 4,15 лева./кг за 2018 година

Прогнозният отчет на Европейската комисия гласи още, че потреблението на свинско месо на глава от популацията е Европейския съюз ще намалее с 1,4 кг през идващите 10 години, а това на говеждо – с 0,9 кг. Консумацията на пилешко пък ще продължи да пораства.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР