снимка БулфотоНад половината от пчелите у нас са покосени, а

...
снимка БулфотоНад половината от пчелите у нас са покосени, а
Коментари Харесай

Пчелари: Над половината от пчелите у нас умират, а министерството неистово иска да скрие проблема

снимка Булфото

Над половината от пчелите у нас са покосени, а земеделското министерство се пробва по безумен метод да прикрие казуса. Това съобщи пред бТВ Ясен Янев, ръководител на Българските свободни пчелари, написа .

По неговите думи, в случай че пчеларите се оплакват, ще бъдат глобени. Според него казусът е в Наредба 13, против която са протестирали и дава опция земеделските площи да се пръскат с нездравословни препарати.

Нашите претенции са прокуратурата да си свърши работата и да спре да пази по този начин наречените олигарси и да помогне на хората. Всички, които са забъркани в тези пръскания, да си получат заслуженото, сподели Янев.

В Североизточна България също записват празни кошери и висока смъртност на пчелите. Смъртта на пчелите е още преди да е почнало сезонното напръскване на обработваемите площи с пестициди.

Според сдруженията на пчеларите това е извънредно събитие. Има пчелини, където смъртността е над 50% от кошерите. Обичайната смъртност на пчелите след зимния сезон е под 10%.

В община Тервел смъртността на пчелите е над 90%.

" Есента съм зазимил 160 пчелни фамилии, от които имам 11 живи. Според мен повода е отравяне с пестициди. През лятото пчелите събират хранителни артикули и стигне ли се до некачествения прашец и мед, стартира всеобщият мор ", сподели пчеларят Петър Петров.

По думите му те непрекъснато алармират на институциите и казусът е от 3-4 години. " Стана доста сериозен, до момента в който тази година стана заплашителен. Лабораториите проучвания се заплащат от пчеларите, което няма по какъв начин да стане - 420 лв. е едно такова проучване. Начинът, по който се вършат тези проучвания, е противопоказен ", сподели Петров.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР