Снимка БулфотоНад половината от хората, които ще гласуват, вече знаят

...
Снимка БулфотоНад половината от хората, които ще гласуват, вече знаят
Коментари Харесай

Тренд: 42% от хората ще гласуват на местния вот

Снимка Булфото

Над половината от хората, които ще гласоподават, към този момент знаят кого да изберат на локалните избори на 27 октомври. За другия избор - на основен прокурор, българите желаят той да не е подкупен и да е почтен.

Това гласи изследване на социологическа организация " Тренд ", направено сред 1-10 октомври 2019 година посредством директно полустандартизирано изявление " лице в лице " измежду 1000 души на възраст 18+. Проучването е представително за пълнолетното население на страната, написа news.bg .

Оптимизмът продължава да доминира в по-голямата част от българските жители (50%), до момента в който песимистите остават с по-малък дял (39%). Традиционно най-младите остават най-оптимистично настроени, до момента в който при най-възрастните песимистичните настройки преобладават. 

 Снимка 449140

Източник:  " Тренд "

Според изследването 42% от всички български жители заявяват, че със сигурност ще гласоподават. Малко под една четвърт (24%) декларират, че по-скоро ще упражнят правото си на глас. Предизборната акция дава своя резултат, като сравнението сред същия въпрос през септември и този през октомври записва малко по-силна готовност. В разбивката по партийни благосклонности, ясно проличава мощната готовност на последователите на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

Над половината (55%) от тези, които сигурно ще гласоподават или по-скоро ще гласоподават, твърдо са избрали за коя партия / коалиция ще гласоподават, до момента в който малко над една четвърт (26%) към момента не са решили. От организацията регистрират нарастване на решилите да гласоподават през октомври и спад в колебаещите се.

 Снимка 449141

Източник:  " Тренд "

Ден преди избора за нов основен прокурор от социологическата организация са ревизирали доверието на главните институции в бранша. Според тяхното проучване с най-висока позитивна оценка за работата си се употребява министерството на вътрешните работи.

Министерство на вътрешните работи е единствената от тестваните институции, където позитивната оценка надвишава, въпреки и минимално, негативната. Съдът е институцията с най-голямо струпване на негативни оценки, а за работата на Висшия правосъден съвет (кадровият орган в правосъдната система - б.р.) максимален дял от интервюираните нямат мнение.

 Снимка 449142

Източник:  " Тренд "

Над три четвърти (76%) са тези, които са чули/ разбрали, че в края на този месец ще бъде определен нов основен прокурор, докато 18% не са.

Запитани за качествата, които е значимо да има новият основен прокурор, интервюираните избират моралните качества - да не е подкупен, да е неподкупен (20 процентни пункта), да е почтен и правилен (19 процентни пункта).

Хората желаят новият основен прокурор да е самостоятелен и да не се поддава на въздействия (9 процентни пункта), до момента в който управническите качества и опита отстъпват единствено с 9 процентни пункта. Най-голям дял от запитаните обаче не могат да преценяват. Според социолозите, това приказва по-скоро за отдалеченост от тематиката.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР