Снимка БулфотоНа всеки тон масло от мляко на нашия пазар

...
Снимка БулфотоНа всеки тон масло от мляко на нашия пазар
Коментари Харесай

Страшна статистика! Годишно внасяме над 22 500 тона палмово масло и го използваме главно за...

Снимка Булфото

На всеки звук масло от мляко на нашия пазар се падат 3 пъти по-големи количества вносно палмово масло, което у нас се доставя само за вложение в храни и почти не импортираме палма за механически цели, например за производството на сапун, написа " Монитор ".

През предходната година у нас са били импортирани над 22 500 т. В същото време, по предварителни данни на Национален статистически институт, импортното количество краве масло е било 6149 т, което дружно с родното произвеждане е надалеч от количествата на палмовото. Това значи, че в сладкарски произведения и млечни артикули у нас се влагат над 3 пъти повече палма, в сравнение с естествената животинска млечна лой.

Най-големите количества от тропическите страни Малайзия и Индонезия, а също по този начин в избрани интервали и от прилежаща Гърция. От Румъния и Испания пък има вкарани регистрирани алегорични количества от надлежно 200 и 300 кг. Пикът на импорта на палмово масло за 2017 година е отчетен през октомври - 5660,2 т.

След месец се чака да влязат в действие препоръчаните от земеделското министерство промени в наредбата хигиената на храните, които в този момент са препоръчани за публично разискване. Те плануват производителите на мляко и млечни артикули и производителите, които ги разфасоват и преопаковат да не могат да създават, разфасоват и преопаковат имитиращи артикули, съдържащи в състава си мляко, в един и същи обект, регистриран по Закона за храните. Редакцията на нормативния документ се отнася единствено за територията на страната и няма да засегне вноса. По този мотив Борислав Борисов, притежател на млекопреработвателна компания сподели, за „ Монитор “, че това ще облагодетелства непознатите компании, импортиращи имитиращи артикули в България.

Председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров, изясни, че поправката на наредбата е съгласувана с Евркомисията и не може да се преглежда като непазарна мярка. По думите му в последна сметка потребителите би трябвало да престанат да бъдат лъгани с евтини артикули, които няма по какъв начин да се произведат от мляко. На същото мнение е и притежателят на мандра Иван Грънчаров. Той пресметна, че за едно българско домакинство икономията от пазаруването на евтини млечни артикули със подозрително качество е към 100 лева на година.

Богомил Николов, ръководител на „ Активни консуматори “ счита, че половината от палмата, попадаща у нас се влага в всякакви сладкиши, а останалата част отива за производството на имитиращи млечни артикули. Според него смяната в наредбата забраняваща в една и съща мандра да се създават същински млечни артикули и реплика може и да не реализира упования резултат. „ Причината е, че малка врата в закона разрешава търговец да поръча на мандра да му създаде нещо с неговата лична марка и на опаковката не е изписан кой е производителят “, изясни той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР