снимка БулфотоМинистерството на образованието и науката в Северна Македония вече

...
снимка БулфотоМинистерството на образованието и науката в Северна Македония вече
Коментари Харесай

Училищата в Македония отварят врати на 1 септември

снимка Булфото

Министерството на образованието и науката в Северна Македония към този момент е изготвило план за отваряне на образователните заведения за идната 2020/2021 образователна година от първи септември. Той би трябвало да бъде финализиран идната седмица, да бъде признат на държавно съвещание и разгласен за обществеността. Планът планува тактики за работа по всички модели на преподаване - присъствено образование, в което учениците ще носят маски и ще седят на разстояние един от различен, преподаване посредством онлайн платформи, и комбинирано образование с ротации на учениците за избран интервал, предава МИА, представен от actualno.com .

Очаква се окончателното решение на държавното управление да бъде оповестено в неделния ден след съвещание на държавното управление.

Двадесет дни преди началото на образователната година, обаче, в обществото се следи усилване на дебатите " за " и " срещу " присъственото образование по време на образователната година.

Привържениците на физическото наличие стимулират желанието си децата да вървят на учебно заведение с тезата, че онлайн образованието има редица недостатъци, които са станали ясни от март до юни по време на пандемията - не всички деца имали достъп до преносими компютри и таблети, както и до интернет, при някои липсвали всевъзможни цифрови умения.

Привържениците на онлайн образованието пък се стимулират с тези за запазване на здравето на децата, техните фамилии и възрастни близки, опасявайки се, че децата ще бъдат изложени на риск от COVID-19, изключително в региони, където броят на инфектираните е по-голям.

Министърът на образованието и науката Арбер Адеми акцентира, че в Координационния спешен център, както и в държавното управление и в просветителните институции, доминира мнението, че е по-добре образователната година да стартира в присъствена форма.

Все още, обаче, методите на работа, разказани в специфични протоколи, не са получили окончателното мнение на Комисията по инфекциозни заболявания. Едва след нейното мнение ще стане якно кой модел на образование ще бъде определен, по какъв начин ще се реагира при утежняване на епидемиологичната обстановка и по какъв начин ще се работи по-нататък.

Представителят на УНИЦЕФ в страната Патриша ди Джовани, която при представянето на резултатите от научните проучвания съобщи, че пандемията постанова пренасочване към отдалечено образование, счита, че е по-добре за децата да не пропущат уроци, само че акцентира и че има от ден на ден доказателства за негативното влияние на затворените учебни заведения. Изолирането от обществени контакти ще се отрази дълготрайно на ученето, сигурността, здравето и благополучието на децата, счита още Ди Джовани.

Онлайн изследване на Министерството на образованието и науката, УНИЦЕФ и екипа на Reactor Research, оповестено през вчерашния ден, демонстрира, че към половината от интервюираните родители, шефове и учители считат, че учебното заведение би трябвало да продължи присъствено през септември. Около една трета от родителите, шефовете и учителите са за смесен метод - физическо и отдалечено образование в границите на часове или дни от седмицата.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на [email protected] и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР