Снимка БулфотоМинистърът на здравеопазването Кирил Ананиев изпрати до главния прокурор

...
Снимка БулфотоМинистърът на здравеопазването Кирил Ананиев изпрати до главния прокурор
Коментари Харесай

Здравният министър поиска приоритетно разследване на нападения над медици

Снимка Булфото

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев изпрати до основния прокурор отчет с два случая на принуждение над медици от последните дни и изиска да се обезпечи предпочитано следствие по тях. В единия случай става въпрос за нахлуване над фелдшерка от Спешна помощ в Горна Оряховица, а в другия за нападната лекарка от Центъра по хемодиализа във великотърновската болница, написа mediapool.

Заради случая с битата фелдшерка от майка на болно бебе лекарите от Спешна помощ в Горна Оряховица са подготвени да изоставен групово. Скандалът зародил откакто майката на бебето, което трябвало да бъде превозено с кола за спешна помощ от незабавното поделение на болничното заведение в Горна Оряховица до Велико Търново, се ядосала, че фелдшерката тряснала врата под носа ѝ. 35-годишната жена от ромски генезис почнала да удря фелдшерката с телефон по лицето.

При втория случай двама мъже и една жена, също от ромски генезис, са нападнали медицински екип в центъра по хемодиализа на великотърновската болница. Инцидентът станал във вторник следобяд, когато екип бил извикани по неотложност да реанимира стара жена в тежко положение вследствие на диабет. Докато лекарите се опитвали да спасят дамата, околните ѝ нахлули в центъра по хемодиализа в болничното заведение и почнали да се саморазправят с медиците. Те отправяли закани и закани към лекарите и заплашвали, че няма да ги пуснат да излязат живи от там. Въпреки напъните на лекарите, старата пациентка е умряла, което още повече ожесточило околните ѝ. На мястото незабавно били извикани охранители и екип на полицията, които се наложило със мощ да изведат нападателите.

“Министерството на опазването на здравето остро осъжда похищението по отношение на медицински експерти и се обръща към всички български жители и най-много към представителите на ромската общественост с зов да демонстрират почитание и схващане към високоотговорната и неведнъж животоспасяваща работа на медиците “, се споделя в известие на министерството.

Настояването на министъра на опазването на здравето е следствията по тези два случая, както и по всеки различен случай на експанзия против медицински експерт при осъществяване на служебните му отговорности, да бъдат извършени по реда на бързо произвеждане.

Сигналът на Ананиев е на съображение подписаното съглашение за съдействие и взаимоотношение сред прокуратурата и Министерството на здравеопазването. Предмет на съглашението е основаването на организация за незабавна реакция при закононарушения против медици.

Още в края на 2017 година по отношение на увеличаващия се брой на нападенията и проявената експанзия по отношение на медици, основният прокурор издаде заповед до окръжните прокурори и градския прокурор на София за основаване на организация за незабавна реакция при открита експанзия над медицински експерти по време на осъществяване на служебните им отговорности.

С декларация в поддръжка на здравното съсловие излезе и Българският лекарски съюз, който осъди нападенията.

“Съсловната организация осъжда всяка форма на физическа и вербална експанзия над медицински лица. Случилото се е следващата демонстрация на неоправдателно и недопустимо отношение към представители на лекарското съсловие. Недопустимо е медиците да стават заложници на личното си предопределение и до момента в който се борят да спасят следващия човешки живот, да бъдат принуждавани да пазят своя личен ”, се показва в позицията на БЛС, подписана от ръководителя на организацията доктор Иван Маджаров.

“Важно е да бъде основан работещ механизъм, който да отбрани лекарите на работното им място, с цел да може умерено да извършват отговорностите си. Необходими са цялостни дейности към предварителна защита на експанзията в лечебните заведения, тъй като там не е мястото за разпра и принуждение ”, декларира Маджаров.

Български лекарския съюз е подготвен да предприеме всички вероятни дейности в тази посока и ще направи всичко по силите си, с цел да се увери, че законовият интрументариум ще постави завършек на това жестоко и безпричинно отношение към всички медицински лица, твърди ръководителят на БЛС.

“Всеки от нас би трябвало да осъзнае жертвогoтовността на представителите на здравното съсловие и да почита ежедневните грижи, които те поставят за пациентите, трудейки се неуморно и изпълнявайки отговорностите си професионално, даже и в сложните условия на работа, в които са сложени ”, написа още в позицията.

“БЛС моли към всички да бъдем по-човечни един към различен и да оценяваме труда на близък ”, приключва мнението.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР