Снимка БулфотоМакрон напомни, че двете страни поддържат стабилни отношения на ...

Снимка БулфотоМакрон напомни, че двете страни поддържат стабилни отношения на

Френският президент към Северна Македония: Вашата страна заслужава незабавно да започне преговори за Евросъюза

Снимка Булфото

Макрон подсети, че двете страни поддържат постоянни връзки на съдействие.

" Вашата страна заслужава неотложно да стартира договаряния “, съобщи френският президент  тази вечер пред премиера Зоран Заев по време на взаимно изказване пред Елисейския замък в Париж, съобщи БГНЕС.

Макрон изрази удовлетворение от това, че за първи път приветства премиера Заев в Париж, след работна вечеря, където, както съобщи ръководителят на френската страна, са обменили отзиви по основни въпроси, като двустранните връзки, европейската вероятност за Северна Македония, върховенството на закона и промените, обстановката в Западните Балкани и ролята на Франция.

Макрон подсети, че Франция е съдействала за мирното разрешаване на междуетническия спор в страната, довел до Охридското съглашение, което тази година ще означи двадесетата си годишнина.

 

" Заявявам с удивление, че пътят на районен съд Македония беше незабравим. Днес ви одобрявам като съдружник в Париж няколко дни преди срещата на върха на НАТО. С цялостната поддръжка на Франция, вашата страна стана член на Алианса, откакто приключи различията си с Гърция. Преспанското съглашение, което изготвихте, скъпи Зоран, дружно с Алексис Ципрас, заслужава да бъде наречено историческо. Вие показахте огромна политическа храброст да съумеете да убедите хората си ", сподели Макрон.

 

Позовавайки се на решението за започване на договаряния за участие на Северна Македония с Европейски Съюз и изпълнените условия, френският президент акцентира, че е време за неговото реализиране. " Време е да конкретизираме това решение и ще работим, с цел да намерим метод за започване на договаряния. Вашата страна заслужава неотложно да стартира договаряния с Европейски Съюз ", добави Макрон.

 

От своя страна министър-председателят Заев благодари на френския президент от името на държавното управление и жителите на РСеверна Македония за поддръжката, като уточни, че срещата е обогатила другарските връзки сред двете страни в годината, когато се означават 28 години на открити дипломатическа връзки с Франция.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -

Източник: petel.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg