снимка БулфотоЛипсата на електронизация дава възможност за субективно отношение, а

...
снимка БулфотоЛипсата на електронизация дава възможност за субективно отношение, а
Коментари Харесай

Доц. Петър Чобанов: Липсата на дигитализация в администрацията, създава субеективно отношение

снимка Булфото

Липсата на електронизация дава опция за субективно отношение, а от там за интервенция в действия, които не би трябвало да се случва. Това разяснява пред БГНЕС доцент Петър Чобанов.

Ще се сформира парламент, в който мъчно ще бъде открито някакво единодушие по съществени цели. Надяваме се, че държавното управление, което пристигна, каквото и да то, ще има положително отношение към бизнес средата, ще постави старания да се оправи с провокациите и ще обезпечи благоприятни условия за един интензивен стопански напредък, разяснява доцент Чобанов.

Заедно с други финансови и стопански специалисти, доцент Чобанов е част от екип, работил по Стратегия за дълготраен интензивен напредък и конкурентоспособност на България. Документът обрисува сериозните стопански и фискални провокации, пред които се изправя страната ни при оправянето с COVID-кризата и насочва фокуса към главните цели, които би трябвало да бъдат следвани. Той беше показан съзнателно след изборите, с цел да не бъде тематиката политизирана.

" Какви са рисковете? Сами можем да забележим. Те са както стопански – неотминаващата пандемия и несигурността, която съществува, само че и по-структурни – незадоволителни вложения, недобрата среда за тях, незадоволителният човешки капитал. Знаем, че в броя на заетите изоставаме, имаме 360 хиляди по-малко заети в сравнение с са били през 2008 година Инвестициите не са задоволителни. По отношението на обществените финанси рисковете също са ясни. Това са неефективността на обществените разноски, проблемите при планирането и транспарантното консумиране на бюджетни средства. Когато един план започва и той е по-дългосрочен, липсва оценка за това какви разноски ще са нужни при поддържането на това, което е издигнато, на съответната инфраструктура “, счита доцент Чобанов.

" Знаем, че има разнообразни провокации, свързани със " зелената договорка “ и преструктуриране на стопанската система. Тя би трябвало да се употребява положително. Това е забележителен бюджетен запас, за който би трябвало да бъде обезпечен транспарантен метод да се изразходва. Усилията би трябвало да се концентрират в браншове, в които в действителност би имало изгода “, добавя още финансовият специалист.

Според него проблем в България са още раздутата и тромава администрация, както и незадоволителната цифровизация в нейната работа и услугите, които тя дава на бизнеса и жителите.

" Липсата на електронизация дава опция за субективно отношение, а от там за интервенция в действия, които не би трябвало да се случва “, безапелационен и финансистът.

Ето за какво от Съвета по стопански и обществени политики, работил по тактиката, оферират осъществяването на функционален разбор на администрацията. " Време е да забележим кои обществени услуги са към този момент остарели. Време е да бъдат заместени от едно електронно обслужване, а от там страната може умерено да се откаже от тях. Нужен е нов метод към администрацията, тя е раздута по бройка и би трябвало да бъдат положени нужните старания да бъде понижена и фокусирана върху главните действия и услуги, които ще би трябвало да дава по нов метод “, счита доцент Чобанов.

Сред предложенията са още държавната благосъстоятелност да бъде вкарана в указател, както и да бъде основана специфична организация, която да я ръководи.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР