Снимка: БулфотоКметът на София Йорданка Фандъкова присъства на панела Финансова

...
Снимка: БулфотоКметът на София Йорданка Фандъкова присъства на панела Финансова
Коментари Харесай

Фандъкова: От няколко години Столична община не е получавала изравнителна субсидия от държавата

Снимка: Булфото

Кметът на София Йорданка Фандъкова участва на панела " Финансова децентрализация в България " в границите на Годишната среща на локалните управляващи на Националното съдружие на общините в Република България, която се организира в Албена, оповестиха от пресцентъра на Столична община.

" Средствата и в държавния, и в общинските бюджети се генерират от жителите, които заплащат налози и такси, и е обикновено те да се връщат при хората под формата на услуги и осъществени планове ", сподели тя. 

Фандъкова е показала, че от няколко години Столична община не е получавала изравнителна дотация от страната. От обновения бюджет в този момент София ще получи под четири % от плануваните средства от изравнителната дотация. Общият принос на софиянци към държавния бюджет е над девет милиарда лева годишно, или 40 % от данъчните доходи в страната, от които в София се връщат едвам седем %, е показала Фандъкова.

" По мое гледище и с поддръжката на КНСБ в предложенията за актуализация на държавния бюджет бяха заложени средства за поддръжка на автобусния превоз, който е измежду най-сериозно потърпевшите от COVID-ограниченията. Градският превоз във всички огромни градове претърпя съществени загуби, които би трябвало да бъдат обезщетени. Затова е доста значим методът, по който ще бъдат разпределени заложените в актуализацията 40 млн. лева за поддръжка на автобусния превоз. Нашето гледище е по-голяма част от тях да бъдат ориентирани към градските превози на общините ", е споделила Фандъкова. По думите й на фона на диалозите за зелената договорка и реализиране на високи цели за понижаване на излъчванията е необяснимо за какво няма планувани обезщетения за електрическия превоз - метро, трамваен и тролейбусен превоз, който в този момент наново понася вреди от покачващите се цени на електрическата сила.

Кметът на София е декларирала, че държавното управление към момента не е внесло в Европейската комисия Плана за възобновяване и развиване, по който се плануват вложения в България от над 12 милиарда лева По думите й служебният вицепремиер по европейските средства е понижил парите - от планувани пет % в миналата версия, в този момент те са под три % от всички средства за страната. " Апелирам за взаимност и поддръжка на всички общини, с цел да има равнопоставеност, а не да се прави политика като се настройват едни общини против други. В момента огромните градове са донор на държавния бюджет и този въпрос може да се позволи единствено с използване на правилата на децентрализацията ", е отбелязала Фандъкова.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР