снимка: БулфотоКакво се случва с парите ни за пенсия. Отговорите

...
снимка: БулфотоКакво се случва с парите ни за пенсия. Отговорите
Коментари Харесай

Със 7,92 лв. се вдига цената за купуване на недостигащ стаж за пенсия

снимка: Булфото

Какво се случва с парите ни за пенсия. Отговорите тук:

С 28 лева приблизително се вдигнали пенсиите през 2020 година

Със 7,92 лева се подвига цената за пазаруване на недостигащ стаж за пенсия от началото на 2021 година и за всеки месец недостигащ стаж ще би трябвало да се заплащат по 128,70 лева Причината е, че от 1 януари минималният застрахователен приход на самоосигуряващите се ще е 650 лева Цената на стажа, който може да се купи, е 19,8% от тази сума.

Година стаж ще коства към този момент

1544,40 лева, а цялостните

5 години - 7722 лева

Купуването на стаж става все по-използвана алтернатива от претендентите за пенсия, тъй като от ден на ден хора в пенсионна възраст имат интервали на безработица в кариерите си. В същото време продължава увеличението на нужния за пенсиониране застрахователен стаж, до момента в който стане 40 години и за дами, и за мъже.

62 754 са новите пенсии за първите 9 месеца на 2020 година, което е с към 20 хиляди повече по отношение на 2015 година, когато стартира нарастването на изискванията за пенсиониране. Само 1/2 от новите пенсионери са покривали и двете условия, а на всеки трети са липсвали задоволително стаж или възраст.

11 178 души са употребили някакво изключение от изискванията за пенсиониране. От тях 7213 са чакали да навършат 66 години и 6 месеца поради недостигащ стаж. 3965-има пък са се пенсионирали предварително с понижена пенсия.

Всеки има право да си купи до 5 години стаж за пенсиониране, даже да не му следва скоро. За стаж се зачита образованието в университет, само че той също се заплаща. Сделки може да вършат и към този момент навършили възрастта хора. Плащането става по банков път, само че би трябвало да се издаде и уверение от отделение на Национален осигурителен институт, с цел да бъде приета договорката. Този стаж не се употребява за пресмятане на пенсията.

Висшистите може да купят стаж единствено за интервала на образованието, който е вписан в образователния проект, в случай че не са работили, до момента в който следват, а дамите да не са били и по майчинство. Те би трябвало да показват и тапия от университет.

Хората, които са навършили възрастта за пенсия за трета категория, също може да си купят стаж. През 2021 година

дамите ще се пенсионират

на 61 години и 8 месеца,

а стажът би трябвало да е 36 година

При мъжете са нужни възраст от 64 години и 4 месеца и 39 години стаж.

През тази година пенсиите са се вдигнали приблизително с 28,04 лева, само че над 34 хиляди не са получили нарастване след индексацията с 6,7% от 1 юли. Жените не престават да изостават доста от мъжете по мярка на пенсията.

При мъжете тя е 491,75 лева, до момента в който при дамите е 373,10 лева Мъжете в бранш “Сигурност ” получават приблизително пенсия от 769,75 лева, до момента в който дамите - 588,07 лева При пенсиите за неработоспособност заради общо заболяване мъжете вземат приблизително 307 лева, а дамите - 281,23 лева

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР