Снимка: БулфотоГотвят се масови протести за цената на тока.Българската стопанска

...
Снимка: БулфотоГотвят се масови протести за цената на тока.Българската стопанска
Коментари Харесай

Готвят се масови протести за цената на тока

Снимка: Булфото

Готвят се всеобщи митинги за цената на тока.

Българската стопанска камара разгласява отворено писмо по отношение на наложителни промени в Закона за енергетика.

Според изказването поради стар нормативен текст няколко ТЕЦ-а искат скок за битовите потребители с 20%.

Позицията сочи още, че по този начин потребителите ще би трябвало да съберат над 330 млн. лв. над естествените ценови равнища.

Novini.bg разгласява цялостния текст на декларацията без редакторска интервенция:

Благодарение на стар нормативен текст (пропуск) в Закона за енергетиката, Топлоелектрическа централа " Варна ", Топлоелектрическа централа " Бобов дол " и Топлоелектрическа централа " Марица 3 ", Димитровград, желаеха повишаване на тока за битовите консуматори с над 20%. Трите ТЕЦ-а желаят да продават ток на контролирания пазар, само че на три пъти по-високи цени по отношение на пазарните. Така потребителите ще би трябвало да съберат над 330 млн. лв. над естествените ценови равнища, което ще докара до повишаване на тока за бита с най-малко 20%.

За да не се допусне сходно непазарно държание, Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) упорства Народното събрание да поддържа на следващия ден (26 април 2018 г.) на второ четене в пленарна зала признатата през вчерашния ден (24 април 2018 г.) от Комисията по енергетика на Народно събрание корекция в Закона за енергетиката, препоръчана от ръководителя на комисията Делян Добрев.

Поправката планува КЕВР да не дефинира разполагаемост на производители, чиято контролирана цена надвишава с повече от 10% прогнозната пазарна цена за регулаторния интервал. Добрев изясни, че в КЕВР, че КЕВР е затруднена какво решение да вземе, заради спорната правосъдна процедура. Добрев стимулира предлагането си с това, че би трябвало производителите на контролирания пазар да са със обективна пазарна цена, цена, която да не натоварва излишно сметките на семействата.

АОБР припомня, че през 2015 година бизнесът заплати насъбрания недостиг в енергетиката от 800 млн. лв. посредством увеличената такса „ Задължения към обществото “. Тогава се реализира съглашение с държавното управление на Бойко Борисов, а и с политическите сили, за мораториум върху всевъзможни нови субсидирани електропроизводители и изкупуване на електрическа енергия на непазарни цени. Въпреки това сме очевидци на зле скрито лобиране от депутати от една политическа мощ за ново източване на портмонетата на жителите от посочените 3 централи!

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР