снимка БулфотоЕдва 13% от младите педагози в забавачките и яслите

...
снимка БулфотоЕдва 13% от младите педагози в забавачките и яслите
Коментари Харесай

Според изследване само 13% от младите педагози са с необходимото образование

снимка Булфото

Едва 13% от младите педагози в забавачките и яслите имат нужното обучение. Едва един на всеки 10 от тях е под 30 години. Това демонстрира проучване на фондация „ За Нашите Деца ” по отношение на настоящите у нас политики за професионално развиване и изискванията на труд на експертите, работещи с деца в ранна детска възраст, написа.

От там показва, че са нужни целенасочени политики за образуване на компетентности за ранно детско развиване на експертите, които работят с деца 0-7г. в секторите обучение, опазване на здравето и обществени услуги. Според фондацията първичното университетско обучение, по този начин и продължаващото професионално развиване на експертите би трябвало да включват познания и умения за другите аспекти от детското развиване и за взаимната работа на експерти от разнообразни сфери. „ Инвестицията в тяхното образование и професионално рационализиране носи съществени изгоди както за децата в ранните и най-важни години на тяхното развиване, по този начин и за цялото общество ”, считат създателите на изследването. Експертите, взели участие в проучването, акцентират нуждата от подготовка за работа с деца в уязвими обстановки, създаване на умения за работа с родители и оценка на фамилната среда.

Важен извод от проучването е рекомендацията в работата на експертите, работещи с деца сред 0 и 7 години да навлязат модерни способи за продължаващо професионално развиване, които с изключение на обучителни стратегии, включват надграждане на уменията на работното място. Това е непрестанен развой на професионално развиване в общности от експерти в разнообразни сфери. Важен е разговорът и периодическата обмяна на познания и опит в границите на обособената специалност и сред експерти от разнообразни специалности – обществени служащи, лекари и медицински експерти.

Необходимо е професионалното развиване да бъде интегрирано в практиката на педагозите, да включва взаимно наблюдаване и анализиране на педагогическата активност, взаимоотношение с сътрудници от други браншове, както и взаимоотношение с родители. Трябва да се сложи по-силен фокус върху приобщаващото обучение, което навлиза в университетските стратегии едвам преди две години. Една от най-ясно изразените потребности измежду работещите с деца в бранш обучение е потребността от познания и умения за работа с деца със характерни потребности.

Създаването на на подкрепяща работна среда за младите учители в детски градини и ясли също е значима, акцентират от фондацията. „ Важно е да са налице  политики за кариерно насочване на гимназистите към работа с деца в ранна възраст, както и интензивно привличане на студенти към работа в детски градини от страна на общините ”, показват от там. Интегрирането на детските ясли в предучилищното обучение ще сътвори по-добро взаимоотношение сред експертите, работещи в тясна връзка с децата, и ще подсигурява по-плавен преход за детето сред обособените стадии на образование и развиване.

Изследването е част от самодейността “България пораства с децата си ”, с която Фондацията насочва вниманието на обществото към ролята на експертите, работещи с деца в ранна детска възраст за повишение качеството на образованието и услугите за деца. То се концентрира върху обществения, просветителния и здравния бранш, като обрисува насоки за нужните публични политики за издигане качеството на образованието и грижите за деца в ранна възраст.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР