Снимка БулфотоДенталните лекари ще ни лекуват вече само, след като

...
Снимка БулфотоДенталните лекари ще ни лекуват вече само, след като
Коментари Харесай

Лекуват ни зъбите след подписано информирано съгласие

Снимка Булфото

Денталните лекари ще ни лекуват към този момент единствено, откакто вземат от нас така наречен осведомено единодушие. Това значи, че ще сядаме на зъболекарския стол, откакто попълним бланка, в която се подписваме, че ни е казано какво следва да ни се прави и какви затруднения биха могли да се получат. Това излиза наяве от плана на Правила за добра здравна процедура на лекарите по дентална медицина, оповестен за публично обсъждана на уеб страницата Министерство на здравеопазването, написа " Монитор ".

Стоматолозите ще би трябвало да осведомят пациентите какво се поема от Националната здравноосигурителна каса, какво е за тяхна сметка и почти какъв брой ще им коства лекуването.

Проектоправилата са разисквани с Българския зъболекарски съюз и предоставени за мнение на Изпълнителната организация " Медицински контрол ".

Изискванията за добра дентална процедура включват обезпечаването на висок стандарт на диагностика и лечение; недопускане на дискриминация на пациентите, с изключение на по клиничен симптом (в случай на спешност); даването на право на " второ мнение " постоянно, когато експертът не е сигурен в заключенията си; полагането на нужните грижи за облекчение на болката; предписването на медикаменти и лечебна активност, единствено при цялостна информация за здравното положение на пациента и неговите потребности; препоръчването на проучвания и лекуване, които са най-подходящите, напомня Монитор.

Когато на дете се постанова да се постави анестезия, авансово, с изключение на бланката за осведомено единодушие, родителят или настойникът ще би трябвало да подпише единодушие и за анестезията Денталните доктори, по сходство на другите лекари при потребление на информация за пациента за научно проучване, обява, показване на конференции би трябвало да се заличат всички данни, които биха могли да разкрият самоличността на пациента.

При разискването на клинични случаи сред сътрудници, назоваването по име на пациентите се счита за недопустимо. Информацията за пациентите на зъболекаря също става поверителна. Предоставянето й на трета страна ще става след документално единодушие на пациента или негов родственик или настойник/попечител, в случай че същият не е в положение да реши.

Пациентите подали недоволство във връзка денталното им лекуване, имат право да получат способен отговор, който включва пояснение за случилото се. Оплакването не би трябвало да бъде мотив за ограничение на здравната активност, която се обезпечава на този пациент. При провеждането на следствие лекарят по дентална медицина би трябвало да окаже нужното подпомагане за изясняване на случая. В случаи, когато неговите показания могат да доведат до престъпно следствие против самия него, той има право да резервира безмълвие в границите на законовите положения. За провеждането на всички клинични тествания е наложително да има съответните позволения. Задължително изискване е съществуването на осведомено единодушие на пациентите за присъединяване.

Общественото разискване на разпоредбите за добра процедура в денталната медицина е до 22 февруари, след което те ще бъдат гласувани от Министерски съвет.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР